PROGNOZA METEO: Schimbare radicală a vremii. Frigul se întoarce

Marţi, vremea se menţine caldă în cea mai mare parte a ţării, mai puţin în jumătatea de nord a Moldovei unde temperaturile se apropie de normalul datei din calendar. Soarele este încă destul de generos, mai puţin în zona Carpaţilor Orientali şi în regiunile estice şi sud-estice unde acesta va fi parţial acoperit de nori ce vor scutură zolat şi trecător ploi slabe.

31 mart. 2014, 15:20
PROGNOZA METEO: Schimbare radicală a vremii. Frigul se întoarce

Abia noaptea vremea urmeză să schimbe foaia, adică: se răceşte, ploile se extind şi îşi fac apariţia lapoviţele şi ninsorile nu numai la munte, dar şi prin partea de nord a Moldovei. Vântul are unele răbufniri nervoase în nord-estul, centrul şi sud-vestul ţării, precum şi la munte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 11…12 grade în nordul Moldovei şi în jur de 22 de grade în Oltenia.

Bucureştenii vor fi răsfăţaţi şi marţi de o vreme caldă şi însorită. Vântul abia dacă se simte, iar mercurul urcă în termometre după-amiază până spre 20 de grade.

Miercuri, vremea se schimbă radical, cel puţin în regiunile estice şi sud-estice, unde se răceşte cu până la 10 grade faţă de marţi. Astfel, temperaturile maxime nu vor depăşi 5…7 grade în dealurile Moldovei şi în Deltă, în timp ce în regiunile vestice termometrele mai strâng 20…21 de grade. Cerul va fi înnorat în centru, est şi sud-est, dar şi în zonele de munte unde local va plouă în general slab cantitativ. În Carpaţii Orientali şi Meridionali, iar izolat şi trecător, dimineaţă şi în dealurile Moldovei, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. În rest, norii împart cerul cu soarele, iar şansele de ploaie vor fi extrem de reduse. În plus, vântul este destul de sprinten în Dobrogea, Muntenia şi în zona montană, accentuând astfel senzaţia de rece.

Se răceşte vremea miercuri şi în Capitală, cu aproximativ 6 grade. Amiază nu aduce în termometre mai mult de 14 grade, în condiţiile în care cerul va fi acoperit de nori pe aproape întreg parcursul zilei, după prânz începe să plouă şi vântul este destul de nervos din când în când.

Joi, vom asista la o altă schimbare a vremii. De acesta dată temperaturile încep să crească şi ajungem să vorbim despre o vreme caldă în regiunile intracarpatice şi apropiată de normalul termic al începutului de aprilie în celelate zone. Cerul nu se limpezeşte însă total de nori, aceştia urmând să mai acopere parţial soarele şi să lase ploi slabe, local în Maramureş, Transilvania şi Moldova, precum şi la munte şi numai izolat în celelalte regiuni. Trecător şi izolat pe crestele montane înalte precipitaţiile pot fi mixte. Nici vântul nu se domoleşte şi îşi mai face simţită prezenţa în regiunile estice, dar şi în cele vestice. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 8 grade în delta şi în nordul Moldovei şi 22 de grade în Banat şi Crişana.

Ziua de joi începe în Capitală cu cer înnorat, dar treptat norii se risipesc şi se arată soarele. Vântul se domoleşte şi temperatura va urcă spre 14…16 grade, cât ar trebui de altfel să înregistrăm în acesta perioada a anului.

Vineri, temperaturile continuă să crească uşor, aşa că vom ajunge să vorbim, la scară întregii ţări, de o vreme caldă. Acesta încălzire este însă de scurtă durata, pentru că deja, începând de sâmbătă, se răceşte din nou şi weekendul vine astfel cu vreme răcoroasă în special în regiunile extracarpatice, cu maxime termice între 5  şi 16 grade. Dacă vineri mai plouă puţin prin nordul, centrul şi nord-estul ţării, în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă ploile îşi fac apariţia în special în regiunile sud-vestice şi sudice şi vor continuă până la sfârşitul săptămânii. La munte sunt aşteptate precipitaţii mixte.