PROGNOZĂ METEO. Urmează o perioadă cu ninsori abundente şi frig de crapă pietrele

Climatologul Roxana Bojariu atrage atenţia că românii ar putea să aibă o iarnă severă, în cazul în care aerul polar se va propaga la altitudini mici.

27 nov. 2019, 07:34
PROGNOZĂ METEO. Urmează o perioadă cu ninsori abundente şi frig de crapă pietrele

Iarna 2019-2020 ar putea fi una grea în Europa, avertizează meteorologii americani. Informațiile îngrijorătoare vin în contextul verii prelungite de pe bătrânul continent. 

Meteorologii anunță că țara noastră va fi lovită de vortexul polar, care va aduce în România ger și viscol. Aceștia precizează că fenomenele extreme s-ar putea instala la noi în țară de la sfârșitul lunii decembrie. Temperaturile vor scădea de atunci sub pragul de îngheț, potrivit prognozei avansate.

PROGNOZA METEO LUNARĂ. Cum se schimbă vremea, ce surprize ne pregăteşte decembrie. PREVIZIUNI ANM 

„E greu de spus cum va fi iarna acum. Este posibil ca iarna să fie mai caldă în regiunea Europei, dar apar și semnale pe care sistemele le prind mai greu, cum ar fi încălzirea de la Polul Nord, care ar putea să se propage și să perturbe vortexul polar, un fenomen natural prin care aerul rece este ținut deasupra Polului Nord. Dacă se va propagă și la altitudini mai mici, atunci iarna ar putea fi severă, dar e greu de spus unde s-ar putea întâmpla această scurgere de aer polar”, a declarat Roxana Bojariu

Citeşte şi ALERTĂ METEO de ninsori, viscol şi polei! Nu plecaţi la drum!

Specialiștii americani prevăd o iarnă grea peste Europa, cumva decalată cu ninsori în ianuarie și februarie, probabil și în martie și aprilie. 

Specialiștii de la Accuweather au anunțat de asemenea că iarna 2019-2020 va fi cea mai grea din ultimii ani, căci un vortex polar se va abate asupra Europei, urmând să ajungă și în România în perioada următoare.

Cât despre iarna 2019-2020, potrivit detaliilor oferite de Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologia (ANM), din cauza temperaturilor crescute din octombrie, se anunță venirea vortexului polar înspre regiunile sudice.

„Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot sa impinga aerul foarte rece mult inspre regiunile sudice. Aceste oscillatii aduc acel vortex polar de care vorbim cu totii in fiecare iarna. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat sa avanseze mult inspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricand de acum sa avem episoade cu ninsoare, dar episoade care sa nu insemne neaparat venirea si asternerea definitiva a iernii la noi in tara. Mai putem avea si perioade cu vreme buna”, a explicat Florinela Georgescu.

Vortexul polar va aduce în România viscol și ger. Sunt posibile și fenomene extreme încă de la finalul lunii noiembrie. ”Specialistii americani prevad o iarna grea peste Europa, cumva decalata cu ninsori in ianuarie si februarie, probabil si in martie si aprilie”, a susținut şi meteorologul Simona Capsuna