PROGNOZA METEO: Vremea se menţine închisă şi plouă în toată ţara

Miercuri se menţine vreme închisă, cu temperaturi normale doar în nord-estul ţării, în timp ce în rest rămân peste media perioadei, deşi aerul continuă să se mai răcească în regiunile intracarpatice. Precipitaţiile vor fi slabe cantitativ, dar îşi vor face apariţia pe arii extinse, mai puţin în sudul ţării unde vor cădea numai pe alocuri.

21 ian. 2014, 15:38
PROGNOZA METEO: Vremea se menţine închisă şi plouă în toată ţara

În zona de munte şi în Moldova predomină ninsorile, în nord-vest şi centru vor fi precipitaţii mixte, iar în restul teritoriului mai ales ploi. Izolat se va depune polei, iar vântul va fi mai alert în sudul şi estul ţării, ca şi la munte. În aceaste condiţii, maximele temperaturilor aerului vor fi modeste în Moldova, doar minus 5 grade vor fi la amiază în nordul acestei regiuni, în timp ce în Oltenia încă se adună 11…12 grade.

Nici urmă de soare miercuri în Transilvania, norii acoperă cerul în întregime şi plouă local, iar în estul regiunii cade şi lapoviţă. Temperaturile mai scad puţin faţă de ziua precedentă, însă rămân în continuare mai mari decât ar fi normal la această dată. 3 grade se anunţă la Miercurea Ciuc, 5 în Braşov, şi 7 la Sibiu şi Târgu Mureş.

Tot cer noros anunţă meteorologii şi către nord-vestul ţării, în Baia Mare plouă şi încă se ating 6 grade Celsius la amiază, iar la Oradea, unde ploaia este mai puţin probabilă, se ating 7 grade.

Către sud este chiar mai cald, 8 grade vor fi la orele prânzului atât la Arad şi Timişoara, cât şi la Reşiţa, în timp ce la Deva se anutna 9 grade. Cu nori ce acoperă cerul întreagă zi şi scutură din când în când ploi slabe.

În Oltenia mai răzbate şi câte o rază de soare printre nori, cad şi câţiva stropi de ploaie, cel mai probabil pe la deal, iar temperaturile sunt în această regiune cele mai ridicate din ţară. 11 grade vor fi de la Drobeta Turnu Severin până la Râmnicu Vlacea şi 10 în Târgu Jiu.

Unele răbufniri ale vântului sunt de aşteptat şi în Muntenia, şi aici plouă puţin şi slab, iar la amiază se înregistrează 10 grade în Piteşti şi 11 la Aexandria şi Giurgiu; spre estul regiunii însă este tot mai rece, frigul vine dinspre Moldova şi în tremometre nu sunt mai mult de 6 grade în Buzău sau Călăraşi şi 4 la Brăila.

Şi în Dobrogea plouă intermitent pe parcursul zilei, vântul are şi el intensificări, dar temepraturile rămân şi aici ceva mai mari decât ar fi normal, 7 grade se anunţă la Constanţa şi 5 la Tulcea.

În Moldova aerul rece dinspre nord se resimte cel mai bine, aici temepraturile scad faţă de ziua precedentă îndeajuns încât să vorbim despre valori normale pentru dată din calendar, în jumătatea nordică a regiunii ninge, iar în sud apar şi lapoviţe sau ploi ce favorizează depunerile de polei. Aşadar, la amiază vor fi 2…3 grade în sudul zonei, în tmip ce în nord vorbim despre temerpaturi negative, minus 2 grade la Paşi, minus 3 în Botoşani şi minus 4 la Suceava.

Vremea va fi închisă şi în Bucureşti, unde peste zi plouă slab, iar temperaturile se menţin peste cele normale, cu aproximativ 6 grade în tremometre la amiază şi 0…1 grad în zorii zilei următoare, când e posibil să apară lapoviţă.

Joi vremea continuă să se răcească, până la temperaturi apropiate de cele normale la sfârşit de ianuarie, exceptând sud-vestul şi parţial centrul ţării, unde acestea vor rămâne uşor mai ridicate. Cerul va fi mai mult noros, trecător vor fi precipitaţii mixte în mare parte din ţară, iar la munte şi în Moldova vor predomină ninsorile. Izolat se va depune polei, iar vântul încă va fi alert la munte. Iar la amiază, termometrele vor indică minus 7 grade în nordul Moldovei şi 11 grade încă generoase în vestul Olteniei şi în sudul Banatului.

În Capitală vremea se mai răceşte, temperaturile vor fi cele potrivite pentru dată din calendar, în jurul a 2 grade Celsius vor indica termometrele la amiază. Norii vor acoperi în continuare cerul şi trecător vor scutura precipitaţii slabe mixte, cel mai probabil în primele ore ale zilei şi din nou noapta următoare.

Vineri vor fi temperaturi la amiază de la minus 8 grade în nordul Moldovei până la 9 grade în Banat, tot în condiţii de cer mai mult noros, şi precpitatii în majoritatea regiunilor. Din nou predomină ninsorile în zona de munte şi în Moldova, în restul teritoriului vor fi precipitaţii mixte, aşa că pe alocuri se va depune polei. Iar vântul va fi în continuare alert în zona montane, dar se va intensifica şi în jumătatea de sud a ţării.

În Bucureşti vorbim despre temperaturi normale pentru această dată calendaristică, în jurul a 2 grade vor indică termometrele la amiază, cerul va fi în continuare noros şi, mai ales seară şi în noaptea următoare, vor cădea precipitaţii mixte. Vântul însă va suflă moderat, şi chiar cu intensificări temporare.

Sâmbătă va fi vreme închisă şi se vor semnala precipitaţii pe arii extinse în majoritatea regiunilor. Vor fi ninsori la munte, dar şi în nord, nord-est şi centru, iar în celelalte zone mai apar şi câteva lapoviţe, aşa că se menţin condiţiile de polei. Vântul continuă să sufle agitat, atât la munte, cât şi în jumătatea de sud a ţării şi temperaturile încă mai scad, nici la prânz în nordul Moldovei nu se înmoaie gerul, vor fi doar minus 10 grade în termometre şi doar în Banat, Crişana şi în sudul litoralului se adună 2 grade peste limita de îngheţ.

În următoarele zile temperaturile vor fi în mare parte din ţară apropiate de cele normale în această perioadă a anului şi pprecipitatiile, slabe cantitativ, sunt mai probabile în duminică şi luni, îndeosebi în sudul, estul şi centrul ţării.