Prognoza specială. Inversiune termică înainte de Crăciun 2024. Unde sunt aşteptaţi munţi de zăpadă de sărbători

Temperaturile vor face un salt la începutul săptămânii viitoare. Vremea se răcește și mai tare în weekend, iar în câteva zone va fi chiar și ger. Situația se va schimba total săptămâna viitoare, când temperaturile vor face un salt mare aproape în toată țara.
Filip Stan
12 dec. 2024, 16:24
Prognoza specială. Inversiune termică înainte de Crăciun 2024. Unde sunt aşteptaţi munţi de zăpadă de sărbători

Prognoza specială. Un weekend rece, apoi vreme mai caldă. O zonă de înaltă presiune va asigura o vreme calmă și rece la sfârșitul acestei săptămâni. În partea anterioară a acestui anticiclon va pătrunde o masă de aer rece, care va acoperi mai ales jumătatea estică a României.

Noaptea dintre sâmbătă și duminică va fi cea mai rece, în special în nord-estul, nordul și centrul țării. Acolo unde cerul va fi  senin, temperaturile se vor apropia de pragul de ger. Chiar și în timpul zilei, temperatura va atinge doar puțin peste zero grade în majoritatea regiunilor.

Cel mai frig va fi în zonele depresionare cu zăpadă din estul Transilvaniei și nord-vestul Moldovei, unde minimele vor scădea, local, sub -15°C.

În a doua parte a weekend-ului, un front atmosferic va aduce ploi și ninsori, cu precădere în jumătatea nordică a țării, iar pe alocuri va exista și risc de polei. În general, nu vor fi mai mult de 2 până la 5 litri de precipitații pe metru pătrat. Doar în Carpați se vor depune în jur de 10 centimetri de zăpadă.

Începând de duminică, vântul nord-vestic se va înteți, mai întâi la munte, iar apoi și în zonele joase. Intensitatea vântului va crește în noua săptămână, iar uneori va sufla puternic, cu aspect de vijelie în unele zone.

Vântul va face ca temperaturile să crească semnificativ la începutul săptămânii, mai ales în sudul, estul și vestul țării, unde termometrele vor arăta în jur de 10°C. În centrul țării va rămâne mai răcoare, dar vremea va fi mai caldă decât media climatologică în toată țara.

Se pare că această circulație vestică va persista cel puțin până la sfârșitul săptămânii viitoare. Evoluția ulterioară a vremii este încă foarte incertă. Totuși, putem menționa că mai multe modele meteorologice anticipează o răcire a vremii și ninsori chiar în perioada Crăciunului.

Prognoză meteo de ninsori în iarna 2024-2025, în Europa. Când am putea avea zăpadă în România

Deși modelele meteorologice arată posibile ninsori în mijlocul iernii, problema pare să fie suprapunerea dintre aerul rece și umiditate.

Un sezon bun de ninsoare are nevoie atât de aer rece, cât și de precipitații. Aerul mai rece reține, de obicei, mai puțină umiditate, ceea ce înseamnă că sunt necesare situații meteorologice specifice pentru a produce cantități însemnate de zăpadă.

Iarna meteorologică a început pe 1 decembrie și va dura până în ultima zi a lunii februarie. Aceasta acoperă o perioadă de trei luni, care este statistic cel mai rece trimestru al anului, astfel încât toate datele oficiale privind iarna sunt luate din această perioadă.

Prognoza ninsorilor pentru următoarele 10 zile arată că partea cea mai mare a zăpezii va cădea în regiunile nordice și estice ale continentului.

Ninsori sunt prognozate și în centrul Europei, însă mai ales în zonele montane. O altă regiune cu un potențial mai mare de ninsoare este sud-estul Europei. Privind spre ultima treime a lunii decembrie, prognoza indică formarea unei zone de presiune ridicată deasupra Atlanticului.

Aceasta ar putea permite o scădere a presiunii și un flux de aer dinspre nord în Europa Centrală, ceea ce ar putea crește potențialul de ninsoare în această perioadă.

ANM a schimbat brusc prognoza pentru România. Cod galben de ninsori abundente și viscol puternic, județele vizate

Acest scenariu poate fi observat în prognoza de temperatură, care indică o anomalie de frig ce revine în mare parte din Europa Centrală și Sudică. O masă de aer rece este primul pas pentru a avea o zăpadă bună.

Două dintre cele mai cunoscute sisteme de prognoză meteorologică sezonieră, ECMWF și UKMO, arată anomalia zăpezilor, ceea ce înseamnă că indică regiunile în care se preconizează mai multe sau mai puține ninsori decât în mod normal.

În ce privește temperaturile, în acest moment, începe să apară speranța pentru o vreme mai rece în preajma sărbătorilor, ceea ce înseamnă un prim semn că am putea avea zăpadă.

Prognoza de zăpadă ECMWF pentru iarna 2024-2025
Potrivit ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts – Centrul European de Prognoză Meteo pe Termen Mediu), cel mai utilizat și apreciat sistem de prognoză sezonieră, se preconizează ninsori sub nivelul normal în majoritatea continentului.

Totuși, sunt prognozate cantități mai mari de ninsoare în unele zone din Scandinavia, datorită influenței unui sistem de presiune joasă și a curentului jet din nordul Europei și mai departe spre est.

Cea mai recentă prognoză indică o cantitate de zăpadă mai mare decât prognoza anterioară în anumite regiuni ale Regatului Unit, sud-vestul Europei și în Balcani.

O creștere mai semnificativă a ninsorilor este evidentă în extremitatea nordică, datorită unui curent jet mai amplificat în ultima prognoză.

Prognoza pentru luna ianuarie continuă să indice un potențial redus de ninsoare în mare parte din continent. Per ansamblu, prognoza este foarte similară cu media sezonieră, cu posibilitatea ca ninsorile să fie chiar mai puține în regiunile centrale ale Europei.

Luna februarie nu aduce o îmbunătățire semnificativă, majoritatea continentului rămânând sub nivelul normal de ninsoare. Acest lucru este poate surprinzător, având în vedere că prognoza pentru distribuția presiunii pentru februarie indica o disponibilitate mai mare de aer rece.

Prognoza pentru ninsorile din luna martie arată un potențial îmbunătățit de zăpadă în regiunile centrale și sud-vestice (pe lângă extremitatea nordică obișnuită).

Citește și Meteorologii anunță venirea iernii. Ce temperaturi vor fi în luna decembrie, de Crăciun și de Revelion

Per ansamblu, prognoza mai arată că în luna aprilie sunt mai puține ninsori decât de obicei pentru această perioadă a anului, cu excepția regiunilor montane din zonele centrale.

Acest lucru indică suficiente precipitații, dar o lipsă de aer rece adecvat care să aducă ninsoare și la altitudini mai mici, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

În concluzie, prognoza ECMWF indică un sezon de ninsoare destul de slab, din cauza suprapunerii dintre precipitații și aerul rece.

Recomandări

Procesul polițiștilor acuzați că au omorât un bărbat, în Autogara Sud Pitești, aproape de final. Mărturia rudelor: „Un băiat foarte deștept, stâlpul casei, alerga peste tot”
Prognoza UKMO arată ninsori slabe pentru iarna 2024-2025
UKMO, sistemul de prognoză pe termen lung, arată că media sezonieră pentru Europa indică o prognoză de ninsoare foarte slabă, la fel ca și în cazul ECMWF.

Cea mai mare parte a continentului este prognozată să aibă mai puține ninsori decât în mod normal, cu excepția regiunilor nordice, aflate sub curentul jet.

Comparativ cu datele prognozei anterioare, se observă că previziunea cea mai recentă arată, de fapt, mai multe ninsori în regiunile sud-centrale și sudice ale Europei și, desigur, în extremitatea nordică.

Restul Europei are mai puține ninsori în această nouă prognoză față de prognoza anterioară.

Prognoza UKMO pentru luna ianuarie indică un deficit mai mic de zăpadă decât media generală.

Luna februarie nu aduce nicio îmbunătățire, iar unele zone prezintă un deficit de ninsoare chiar mai mare decât în ianuarie.

Acest lucru este din nou legat de precipitațiile mai reduse din această lună, împreună cu lipsa aerului rece, potrivit modelului meteorologic.

Prognoza pentru luna martie indică o tendință slabă de zăpadă la începutul primăverii, cu excepția regiunilor nordice.

Există câteva indicii de ninsoare spre sud-est, dar, per ansamblu, continentul este prognozat să aibă un început foarte lent al sezonului de ninsori din primăvară.

UKMO include și datele pentru luna aprilie în prognoza sa, oferindu-ne o privire asupra potențialului de ninsoare din mijlocul primăverii.

La fel ca și modelul anterior, UKMO indică mai puține ninsori decât de obicei pentru această perioadă a anului și pentru prima jumătate a primăverii, în principal din cauza lipsei de aer rece.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Permisul auto care NU se mai poate schimba. Legea din România o interzice, degeaba depui cerere
Playtech.ro
Meteorologii EaseWeather anunță o vară neobișnuită. Canicula vine mai devreme vara aceasta. Ce temperaturi vor fi în iunie și iulie
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Românul care a dat lovitura cu micii. Rețeta cale l-a îmbogățit
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Destin frânt pe calea ferată! Doi soți din Timiș au murit după ce mașina li s-a oprit pe șine
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Retragere imediată! Lovitură totală pentru George Simion. Decizia BEC e finală și definitivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri