Program de specializare pentru medici în prevenirea şi tratarea bolilor tropicale (proiect)

Un program de pregătire ce îşi propune formarea de medici cu competenţă în domeniul medicinii de călătorie, dar şi creşterea numărului de consultaţii înaintea unor deplasări în străinătate va fi implementat în două centre medicale din Bucureşti şi Constanţa.
Filip Stan
22 aug. 2018, 08:15
Program de specializare pentru medici în prevenirea şi tratarea bolilor tropicale (proiect)

„Până nu de mult, medicina de voiaj se limita la profilaxia malariei şi vaccinarea contra febrei tifoide, febrei galbene şi a holerei, precum şi la câteva sfaturi privind diareea călătorului. În ultimii ani, cunoştinţele ştiinţifice în domeniu s-au dezvoltat considerabil şi mai multe specialităţi medicale au devenit implicate în prevenirea şi tratarea problemelor medicale care pot apare în călătoriile internaţionale. Bolile emergente şi reemergente cu care ne confruntăm în ultima perioadă sunt febrele hemoragice precum Ebola, febra Dengue, Zika, Chikungunya, iar extinderea arealului geografic al acestora impune o cunoaştere şi o implicare suplimentară a medicilor în prevenirea, diagnosticarea şi tratarea corectă a acestor afecţiuni”, potrivit unui proiect de ordin pus în dezbatere pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Conform proiectului de act normativ, programul de studii complementare în domeniul prevenirii patologiilor asociate călătoriilor internaţionale cuprinde elemente educaţionale necesare însuşirii abilităţii de a acorda consultaţia înainte de plecare în scopul prevenirii bolilor ce pot fi dobândite.

Structura şi conţinutul cursului sunt bazate pe datele publicate recent în tratate şi reviste de profil, iar centrele în care se va desfăşura sunt Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. „Matei Balş” şi Universitatea Ovidius Constanţa.

Programul este destinat medicilor din specialităţi precum boli infecţioase, medicina de familie, medicina internă, pediatrie şi are o durată de patru săptămâni, pe parcursul a patru luni, totalizând un număr de 80 de ore.

Potrivit Agerpres, prelegerile vor fi susţinute de lectori din cele două centre universitare, cadre didactice cu experienţă, dar şi de medici care sunt deja implicaţi în activitatea specifică medicinii de călătorie – medici specializaţi în medicina aeronautică şi spaţială, vaccinologie, medicina tropicală, epidemiologie, sănătate publică.

Activitatea practică va include prezentarea de cazuri clinice teoretice, interactive, sub forma exerciţiilor, dar şi cazuri clinice ale pacienţilor internaţi în spitalele de boli infecţioase. Discuţiile în plen se vor referi la situaţii delicate privind consilierea înaintea călătoriei.

Examenul pentru obţinerea atestatului de studii complementare în medicina de călătorie va consta într-o probă scrisă. Pentru a fi declarat admis candidatul trebuie să obţină cel puţin 70% din punctajul acordat, potrivit proiectului.

Atestatul dobândit conferă medicului dreptul de a acorda consultaţii în domeniul medicinii de călătorie, cu obligativitatea actualizării cunoştinţelor prin cursuri organizate în centrele respective, mai prevede proiectul.

Proiectul a fost afişat pe site-ul MS marţi, iar timp de zece zile se pot face propuneri.

DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Alertă la nivel european: fenomenul care se răspândește rapid în fiecare colț al continentului. Situația în România
Capital.ro
FUGE George Simion? Cutremur total în România fix după alegeri: Este nevoit...
Playtech.ro
Bombă în showbizul din România. Divorțează după 6 ani. Abia ce s-a întors de la Asia Express și a făcut anunțul că....
DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Adevarul
Când și cum a fost racolată jucătoarea de tenis Alexandra Iordache de mafia pariurilor. Fostul său antrenor a dat totul în vileag
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Un pește care atacă organismul. Medicii sunt îngroziți
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Un tânăr de 20 de ani a murit pe loc și un adolescent de 16 ani este în comă, după un accident înfiorător în Bacău. Mașina în care se aflau cei doi s-a încolăcit în jurul unui copac
Cancan.ro
Câștigătorul Asia Express 2025 a băgat divorț! CANCAN.ro are toate detaliile
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care România s-a despărțit în lacrimi. A fost cel mai îndrăgit. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Anunț de ultim moment despre Igor Cuciuc! Ce s-a întâmplat la mormântul fiicei sale: „E greu de acceptat”
MediaFlux
Poate fi învins George Simion în turul 2? Ce poate învăța Nicușor Dan de la Băsescu și Iohannis
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Legendarul Skype a încetat oficial să funcționeze: cum să salvezi chat-urile și fișierele