Programul Casa Verde Fotovoltaice începe din 19 mai. Ce documente trebuie să depună cei interesați

Programul prin care se pot cere bani de la stat pentru instalarea de sisteme fotovoltaice destinate generării de energie electrică din surse total ecologice, numit Casa Verde Fotovoltaice, va începe din 19 mai 2023.

09 mai 2023, 14:14
Programul Casa Verde Fotovoltaice începe din 19 mai. Ce documente trebuie să depună cei interesați

O nouă sesiune de înscriere a persoanelor fizice în programul Casa Verde Fotovoltaice va demara în a doua jumătate a lunii, respectiv în data de 19 mai. “Persoanele fizice se vor înscrie personal în cadrul programului prin intermediul aplicației informatice”, în funcție de regiunea în care locuiesc, potrivit avocatnet.ro.

Astfel, înscrierea va fi făcută de fiecare persoană interesată în parte, prin completarea unor câmpuri predefinite în aplicația AFM și încărcarea unor documente, ce vor trebui să fie valabile la data înscrierii în program.

Citește și: Începe programul Casa Verde Fotovoltaice pentru persoane fizice. Când pot depune proiecte și bisericile

Concret, persoanele fizice vor trebui să încarce în aplicație următoarele documente:

  • actul de identitate;
  • certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului;
  • certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului ;
  • extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte dreptul de proprietate al solicitantului asupra imobilului construcție deservit de sistemul de panouri fotovoltaice pentru care se solicită finanțarea; în cazul în care sistemul de panouri fotovoltaice care deservește construcția se amplasează pe teren, se va prezenta, în plus față de extrasul de carte funciară aferent construcției, extras de carte funciară, nu mai vechi de 60 de zile la data înscrierii în aplicație, din care să rezulte că solicitantul este proprietar/ deține un drept de folosință asupra imobilului teren (acesta poate fi obținut de solicitant și în format electronic);
  • copia cărții funciare colective, din care să rezulte maximum două unități individuale trecute pe aceeași carte funciară care adunate să fie egale cu un întreg, în cazul imobilelor-construcții, dintre care unele părți sunt comune, iar restul sunt proprietăți individuale, pentru care se întocmesc o carte funciară colectivă și câte o carte funciară individuală.

Citește și: Se schimbă regulile pentru programul ”Casa Verde Fotovoltaice”. Ce trebuie să știe beneficiarii

 

Anul acesta, înscrierile în programul Casa Verde se fac pe regiuni, între 19 mai și 26 iunie. Mai precis, solicitanții din fiecare regiune au trei zile la dispoziție pentru a se putea înscrie:

  • 19, 22 și 23 mai 2023: București și Ilfov;
  • 24  – 26 mai 2023: Regiunea Centru – judeţele Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu;
  • 29 – 31 mai 2023: Regiunea Nord-Est – judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui;
  • 6 – 8 iunie 2023: Regiunea Nord-Vest – judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Maramureş;
  • 9, 12 și 13 iunie 2023: Regiunea Sud-Est – judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Vrancea şi Tulcea;
  • 14 – 16 iunie 2023: Regiunea Sud-Muntenia – judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman;
  • 19 – 21 iunie 2023: Regiunea Sud-Vest – judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea;
  • 22, 23 și 26 iunie 2023: Regiunea Vest – judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş.

Persoanele fizice se pot înscrie o singură dată în cadrul unei sesiuni, iar în cazul în care se depun două sau mai multe cereri de finanţare pentru acelaşi imobil, se consideră eligibilă prima cerere de finanţare care îndeplineşte criteriile de eligibilitate.

În cazul persoanelor fizice, se consideră eligibil proiectul care se implementează la adresa menționată ca domiciliu în cartea de identitate.