Anul școlar 2025–2026 vine cu modificări importante în cadrul Programului din școlile românești, cunoscut popular drept „Cornul și laptele”. Guvernul propune creșterea bugetului acestuia cu 8,1%, până la 822,2 milioane de lei, fonduri din care vor beneficia peste 1,9 milioane de preșcolari și elevi din învățământul primar și gimnazial.
Elevii vor primi săptămânal porții de fructe și/sau legume, lapte și produse lactate, precum și produse de panificație. Vor fi permise și combinații cu biscuiți, covrigi sau batoane, pentru diversificare.
Citește și : Concedieri masive în învăţământ. Profesorii-suplinitori, primii sacrificaţi din septembrie
Noile plafoane de preț propuse în proiectul aflat în consultare publică sunt:
Distribuția săptămânală a produselor va include:
Pentru implementare, România beneficiază de 17,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene, repartizați astfel:
Restul bugetului, de peste 735 milioane lei, este acoperit din fonduri naționale, inclusiv o alocare de 86,9 milioane lei pentru perioadele în care fondurile europene sunt indisponibile.
Programul vine cu o serie de reglementări noi privind siguranța și calitatea produselor. Astfel:
Reprezentanții consiliilor județene, patronatelor și operatorilor economici au cerut ajustarea valorilor alocate per porție, invocând inflația și creșterea costurilor de producție, cu utilitățile, combustibili, îngrășăminte, furaje ș.a.m.d. Riscul identificat a fost retragerea unor furnizori, ceea ce ar fi pus în pericol continuitatea programului în unele zone.