Programul de guvernare al PNL. Cu ce propuneri merge Guvernul Orban în Parlament. VEZI DOCUMENTUL

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a prezentat joi programul de guvernare cu care va merge în Parlament pentru a cere votul de învestitură. Documentul are 65 de pagini și prevede printre altele corectarea legilor din domeniul Justiției şi abrogarea recursului compensatoriu, definitivarea bugetului pentru 2020, revizuirea legislației din domeniul fiscal și economic pentru corectarea măsurilor adoptate în ultimii ani cu impact negativ pentru economie și creșterea ratei de absorbție a fondurilor UE. De asemenea, liberalii susţin desecretizarea documentelor MAI privind dosarul deschis după evenimentele violente din 10 august. 

24 oct. 2019, 10:33
Programul de guvernare al PNL. Cu ce propuneri merge Guvernul Orban în Parlament. VEZI DOCUMENTUL

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a afirmat joi că Partidul Naţional Liberal vine să preia guvernarea într-un moment „foarte dificil” pentru ţară şi că va trebui să repare rapid „aproape toate stricăciunile” care le-a făcut guvernarea PSD.

„Venim într-un moment foarte dificil pentru ţară. Nu ne aşteaptă nici aplauze, nici aprecieri, nici laude. Există o aşteptare mare din partea românilor ca aceia care preiau guvernarea să se dedice încă din prima zi servirii interesului public şi rezolvării problemelor grave cu care se confruntă astăzi România. Suntem puşi în faţa unei situaţii în care trebuie să rezolvăm rapid aproape toate stricăciunile care au fost făcute de guvernarea PSD şi, mai mult decât atât, să punem bazele unor reforme solide care să ducă la modernizarea României, la dezvoltarea României, la o creştere economică sustenabilă care să se simtă în puterea de cumpărare a fiecărui cetăţean, care nu poate fi realizată decât prin susţinerea mediului privat, prin susţinerea investiţiilor, prin creşterea competitivităţii economiei, printr-un parteneriat real între Guvern şi cetăţenii săi”, a declarat Ludovic Orban, în şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL. 

Ludovic Orban pregătește schimbări majore, de la salariul minim până la modificarea pilonului II de pensii ori reducerea pensionărilor anticipate.

Liberalii anunţă că vor să menţină cota unică de impozitare. În domeniul fiscal, Guvernul Orban intenţionează să încheie exercițiul bugetar pe anul 2019 un deficit bugetar de 3% din PIB. De asemenea, îşi propune definitivarea proiectului Legii bugetului de stat și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 cu obiectivul încadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB.

Guvernul Orban anunţă şi revizuirea și corectarea unor acte normative, inclusiv a celor aflate în proceduri parlamentare, precum OUG 114/2018 (și OUG care o modifică-19/2019, 43/2019) în sectoarele energiei, telecomunicații, financiar și administrarea Pilonului 2 de pensii, anularea completă a split TVA, eliminarea supraimpozitării contractelor de muncă part-time şi eliminarea supraccizei la carburanți.

În plus, conform documentului, o prioritate este și desecretizarea documentele MAI privind  incidentele violente din 10 august.

Printre priorităţile Guvernului Orban figurează şi nominalizarea candidatului pentru funcția de Comisar european din partea României, inițierea procedurilor pentru desemnarea titularilor la conducerea parchetelor, prorogarea intrării în vigoare a prevederilor referitoarea la pensionarea magistraților de la 1 ianuarie 2020, desecretizarea documentelor din MAI necesare în ancheta privind Dosarul 10 august.

Definitivarea proiectului Legii bugetului de stat și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 cu obiectivul încadrării în ținta de deficit bugetar de 3% din PIB.

Revizuirea legislației din domeniul fiscal și economic pentru corectarea măsurilor adoptate în ultimii ani cu impact negativ pentru economie: energie, telecomunicații, sectorul bancar, Pilonul 2 de pensii, eliminarea supra-accizei la carburanți, taxarea part-time, split TVA etc.

Programul de guvernare al PNL poate fi consultat aici.