Programul de guvernare, trimis la Parlament. Ce modificări a făcut Guvernul Ponta III. VEZI DOCUMENTUL

Guvernul pregăteşte schimbări majore în privinţa pensiilor şi salariilor tuturor românilor. Potrivit noului program de guvernare trimis vineri la Parlament, salariul minim va creşte până la 1.100 de lei, vor apărea conturi individuale de economisire pentru pensionari şi se va introduce un nou pilon de pensii. De asemenea, Guvernul Ponta III se angajează să crească pensiile anual, să scadă contribuţiile sociale, dar şi să lărgească baza de impozitare, să reducă TVA la alimentele de bază, să readucă TVA la 19% în măsura în care cadrul fiscal-bugetar va permite. 

07 mart. 2014, 09:26
Programul de guvernare, trimis la Parlament. Ce modificări a făcut Guvernul Ponta III. VEZI DOCUMENTUL

Guvernul Ponta III îşi propune crearea de noi locuri de muncă, indexarea pensiilor cu rata inflaţiei anuale, creşterea salariului minim pe economie până la 1.100 lei, până la sfârşitul anului 2016, majorarea alocaţiilor pentru copii

De asemenea, Guvernul îşi propune extinderea reducerii TVA la alte categorii de produse alimentare de la 24% la 9%, revenirea nivelului TVA de la 24% la 19%, pe măsură ce cadrul fiscal-bugetar o va permite, reducea CAS pentru angajaţi cu 5%, introducerea, pe parcursul mandatului, în măsura în care cadrul fiscal-bugetar o va permite, a impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit, alinierea la media europeană a redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului, scutirea de impozitare a profitului reinvestit în utilaje şi echipamente tehnologice, în măsura în care cadrul fiscal – bugetar o va permite. 

Premierul Victor Ponta a declarat joi că programul pe care Guvernul îl va transmite Parlamentului este în proporţie de 98-99% programul pe care Parlamentul deja l-a aprobat, fiind însă bine să fie actualizat la zi după schimbările de compoziţie politică din Executiv.

„Acest program se bazează pe conlucrarea mai multor forţe politice, în scopul realizării unei Românii puternice. Soluţia pe care o susţinem este aceea de a întări instituţiile statului, de a aduce bunăstare, corectitudine şi bun-simţ. O Românie puternică are ca scop relansarea economiei şi susţinerea clasei de mijloc, înseamnă dreptate socială şi sprijin pentru românii afectaţi de criză. (…) Elaborarea prezentului program a ţinut cont de o serie de factori care creează premisele de evoluţie a României pentru următorii ani. Este vorba despre situaţia economică dificilă din Uniunea Europeană – cel mai important partener comercial al nostru – despre aşteptările populaţiei, despre angajamentele pe care România şi le-a asumat în faţa partenerilor săi europeni şi euroatlantici, precum şi despre realitatea economică şi socială din ţară”, se arată la începutul programului de guvernare transmis Parlamentului.