Programul paradei de 1 Decembrie. La ce oră încep festivităţile de la Arcul de Triumf

Ziua Națională a României se sărbătorește printr-o paradă militară. Pe 1 decembrie 2023 se sărbătorește Marea Unire. La parada de 1 Decembrie de la Arcul de Triumf vor participa peste 1.500 de militari și specialişti din cinci instituții românești, iar ca invitați 150 de soldați și ofițeri din nouă țări.

29 nov. 2023, 15:08
Programul paradei de 1 Decembrie. La ce oră încep festivităţile de la Arcul de Triumf
Programul paradei de 1 Decembrie. La ce oră încep festivităţile de la Arcul de Triumf

Programul paradei de 1 Decembrie. Pe sub Arcul de Triumf din București vor defila, începând cu ora 11:00, unități de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor.   În plus, vor fi prezentate publicului aproximativ 130 de mijloace tehnice, dintre care 40 de aeronave Alături de militarii români, vor defila și aproximativ 150 de militari străini, în cadrul unor detașamente din nouă țări.   La parada de 1 Decembrie, vor fi prezente unități și avioane din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos. Militarii străini sunt prezenți cu 23 de mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă din Germania, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Citeşte şi: Restricţii de circulaţie în Bucureşti din cauza repetiţiilor pentru parada de Ziua Naţională a României! Care sunt străzile închise, marți, 28 noiembrie

Iată care este programul transmis de către Ministerul Apărării Naționale:

  • ora 09:00- Ministerul Apărării Naționale organizează o ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol I, în memoria eroilor români care și-au pierdut viață pe câmpurile de luptă, în apărarea țării.
  • ora 11:00- Are loc Parada Militară de la Arcul de Triumf. În zonă vor fi amplasate standuri expoziționale pentru public, deschise până la ora 14:00.
  • ora 13:00- Expoziția „Tricolorul- simbol identitar al unității românilor în costumul popular” poate fi admirată la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București. Organizarea acesteia marchează atât Marea Unire, cât și împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Național de către Regele Ferdinand I.
  • ora 19:00- Retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național- Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.