Programul Rabla local 2024! Când începe și câți bani poți primi de la Primărie pentru o mașină veche

Românii care au o mașină veche și vor să scape de ea, însă nu sunt interesați să își achiziționeze una nouă pot să apeleze și în acest an la programul Rabla Local. Cu toate acestea, cei care vor să se înscrie în program trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

24 ian. 2024, 22:33
Programul Rabla local 2024! Când începe și câți bani poți primi de la Primărie pentru o mașină veche

Când începe și câți bani poți primi de la Primărie pentru o mașină veche. În 2023, românii care au vrut să scape de mașinile vechi au avut la dispoziție trei programe: Rabla Clasic, Rabla Plus și Rabla Local.

Citește și Rabla la tractoare şi maşini agricole. Ministrul Mediului anunță un ajutor de 30.000 euro pentru fermieri în vederea achiziționării de tractoare şi maşini agricole

Când începe și câți bani poți primi de la Primărie pentru o mașină veche

În timp ce Rabla Clasic, Rabla Plus, presupun acordarea unei reduceri la achiziția unei mașini noi pentru cei care duc la casat vechiul vehicul, programul Rabla Local permite acordarea unui stimulent financiar, fără ca beneficiarul să fie obligat să-și cumpere o altă mașină.

Până în prezent, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a anunțat data de începere pentru programul Rabla Local 2024 și asta  pentru că încă se află în derulare Rabla Local 2023.

Motivul pentru care Rabla Local 2023 nu s-a încheiat încă este faptul că dosarele persoanelor înscrise pentru a primi finanțare au fost transmise abia în luna octombrie administrațiilor locale.

Deși în 2023, au fost aproape 100.000 de vehicule uzate pentru care s-a solicitat acordarea voucher-ului, sunt în continuare primării care nu au epuizat încă  fondurile.

„Este un program destul de restrictiv. Mașinile trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a primi finanțare. Iar mulți dintre cei înscriși inițial, nu îndeplineau aceste condiții. Unii mai au de așteptat, alții trebuie să obțină niște acte. Dar, părerea mea e că până la finalul primăverii o să epuizăm fondurile. Și apoi așteptăm noua sesiune Rabla Local 2024”, a declarat primarul unei localități din județul Argeș pentru ProMotor.

Suma pe care proprietarii de vehicule vechi o primesc prin acest program este de 3.000 de lei pe care o pot folosi după bunul plac, nefiind condiționați să cumpere un vehicul nou, ca în cazul Rabla Clasic și Plus.

Condițiile pentru ca o mașină să fie primită în programul Rabla Local sunt:

  • mașina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puțin 5 ani
  • vehiculul uzat trebuie să aibă o normă de poluare EURO 3 sau mai mică
  • beneficiarul nu poate achiziționa în următorii 3 ani un autovehicul cu o normă de poluare mai mică de EURO 5.

Experții din industria auto spun că este posibil ca programul Rabla Local 2024 să debuteze în vara acestui an.

Citește și Programul Rabla 2024: Guvernul a modificat valoarea primei de casare. Cât iei pe „caroseria” din spatele blocului