Programul SGR va fi extins. „Ne uităm să extindem acest sistem, cu alte tipuri de ambalaje. Cu același tip de echipament, pentru că operatorii au făcut deja investiții”, a afirmat Diana Buzoianu luni seară.
Aceasta a precizat că toate aspectele urmează să fie analizate pentru a „ne asigura că nu facem mai mult rău decât bine”.
„Suntem în discuții cu RetuRO tocmai pentru a identifica mai multe tipuri de ambalaje care astăzi nu pot fi puse în aceste echipamente,” a spus Diana Buzoianu.
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
Media cantității de ambalaje cu simbolul SGR, returnate de către fiecare român de la lansarea Sistemului de Garanție-Returnare până în aprilie 2025, este de 17 kilograme, reiese dintr-o analiză întocmită de Asociația Ecoteca, în parteneriat cu RetuRO, și publicată pe platforma CumStăm.ro.
Conform datelor centralizate, București conduce clasamentul, cu peste 33 kg de ambalaje SGR returnate/cap de locuitor, de două ori mai mult decât media națională. Capitala este urmată de județele: Ilfov (29 kg), Constanța (27 kg), Brașov (22 kg), Cluj (21 kg), Timiș (20 kg) și Sibiu (19 kg).
Totodată, județele Teleorman, Alba și Bihor se remarcă prin valori apropiate de media națională, cu peste 16 kg de ambalaje SGR colectate/cap de locuitor, un indicator al consolidării obiceiului de returnare și în afara marilor aglomerări urbane.
Statistica oficială arată că, de la lansarea SGR și până la finalul lunii aprilie 2025, românii au returnat peste 4,8 miliarde de ambalaje, cu o greutate cumulată de aproape 350.000 de tone.
Astfel, doar în primele patru luni ale acestui an au fost colectate peste 111.000 de tone de ambalaje, aproape jumătate din totalul returnat în 2024, cu o rată medie de colectare de peste 80% în ultimele nouă luni.
‘În perioada următoare, RetuRO va continua să investească în extinderea numărului de comercianți activi în sistem, înrolarea de noi comercianți, eficientizarea proceselor logistice și operaționale, menținerea unui dialog deschis cu toți actorii implicați și derularea de campanii de educare și conștientizare privind importanța reciclării’, se menționează într-un comunicat de presă al RetuRO, administratorul SGR.
RetuRO – Sistem Garanție Returnare S.A. este o companie ‘not for profit’, creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Sistemul de Garanție – Returnare presupune ca la achiziția unei băuturi, consumatorul să plătească pe lângă prețul produsului o garanție pe care o va revendica de la aparatele de colectat în momentul în care returnează ambalajul gol.
Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) reprezintă un instrument de mediu foarte eficace în procesul de susținere a colectării separate în vederea reciclării ambalajelor pentru toate tipurile de băuturi.
De asemenea, SGR este un mecanism prin care anumite părți care sunt implicate în lanțul producător-consumator-reciclator vor organiza un sistem de returnare a ambalajelor nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal cu ajutorul unui stimulent financiar, care poartă denumirea de garanție, aflăm de pe site-ul oficial RetuRO.