Proiect: Cetăţenii ar putea să-şi pună bunurile la dispoziţia statului pentru exerciţiile militare CONTRA-COST

Cetatenii vor putea sa-si puna bunurile la dispozitia statului, in mod voluntar, pe durata concentrarii de trupe sau a exercitiilor militare, se arata intr-un proiect de act normativ al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Totodata, in aceste situatii, persoanele fizice vor avea posibilitatea de a da o mana de ajutor, fie in mod voluntar, fie contra-cost.

12 aug. 2015, 10:29
Proiect: Cetăţenii ar putea să-şi pună bunurile la dispoziţia statului pentru exerciţiile militare CONTRA-COST

Pe durata concentrarii de trupe sau a antrenamentelor/exercitiilor de mobilizare militare, cetatenii isi vor putea pune bunurile la dispozitia autoritatilor, potrivit unui Proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 132/1997 privind rechizitiile de bunuri si prestarile de servicii in interes public, scrie avocatnet.ro. Acest lucru va fi posibil doar pe baza voluntara, prin conventie a partilor, iar vizate vor fi, in aceeasi masura, firmele si institutiile publice.

Citeşte şi PREVIZIUNI CUTREMURĂTOARE ale clarvăzătorilor despre al Treilea Război Mondial

„Pe durata concentrarii sau a antrenamentelor/exercitiilor de mobilizare, ce presupun executarea de trageri, manevre militare si operatiuni in ansamblu, care comporta instructia trupelor, operatorii economici, institutiile publice, precum si alte persoane juridice si fizice pot pune la dispozitia autoritatilor publice abilitate prin prezenta lege, pe baza voluntara, prin conventia partilor, incheiata pe o perioada determinata si in limita creditelor de angajament, bunuri neconsumptibile planificate a fi rechizitionate, in scopul verificarii stadiului pregatirii in domeniu”, scrie in propunerea legislativa (pdf) initiata recent de MAI.

De asemenea, tot pe baza voluntara, autoritatile vor fi indreptatite sa solicite punerea la dispozitie a bunurilor sau chiar chemarea persoanelor fizice pentru a presta servicii in interes public.

„Pe baza voluntara, prin conventia partilor, incheiata pe o perioada determinata si in limita creditelor de angajament, pe durata concentrarii sau a antrenamentelor/exercitiilor de mobilizare, ce presupun executarea de trageri, manevre militare si operatiuni in ansamblu, care comporta instructia trupelor, autoritatile publice abilitate prin prezenta lege au dreptul de a solicita punerea la dispozitie a bunurilor (…), precum si chemarea persoanelor fizice pentru efectuarea de prestari de servicii in interes public”, prevede documentul mentionat.

Concret, bunurile ce vor putea fi puse voluntar la dispozitie vor fi, de exemplu, mijloacele de transport (masini, trenuri, avioane, barci), cladirile, terenurile, animalele si spatiile de depozitare.

Citeşte şi Gabriel Oprea: România e un stat sigur, care asigură stabilitate în regiune

Atunci cand statul va solicita punerea la dispozitie a bunurilor, va exista si varianta unei proceduri simplificate pentru folosirea temporara a bunurilor in baza unui acord al partilor – incheiat in regim de urgenta, pe baza voluntara –, dupa ce se ajunge la un consens in privinta pretului cerut. Totusi, proiectul de lege dispune ca, daca partile nu se pun de acord, bunurile vor putea fi rechizitionate in conditiile legii.

Persoanele fizice vor putea sa presteze servicii contra-cost

Chemarea persoanelor fizice in caz de concentrari sau pe timpul desfasurarii exercitiilor si antrenamentelor de mobilizare se va face, conform proiectului initiat de MAI, fie pe baza de voluntariat, fie in baza unui acord al partilor, dupa ce se ajunge la un consens in privinta remuneratiei.

Persoanele care vor putea fi chemate de stat pentru prestarea de servicii in interes public vor fi, asa cum se arata in propunerea legislativa, cele apte de munca in varsta de cel putin 16 ani. Mai exact, barbatii cu varste cuprinse intre 16 si 65 de ani si femeile cu varste cuprinse intre 16 si 63 de ani. In prezent, limitele prevazute de Legea rechizitiilor sunt 16-60 de ani pentru barbati si 16-55 de ani pentru femei.

Potrivit proiectului, daca nu vor exista voluntari sau persoane dispuse sa presteze servicii contra-cost, autoritatile vor putea sa ia masurile legale pentru a chema cetatenii apti pe care-i au in baza de date.

In alta ordine de idei, in vederea prestarii de servicii in interes public, angajatorii vor fi obligati sa comunice datele propriilor salariati. In principiu, este vorba de nume, CNP, meserie, locul de munca si domiciliu.

„Angajatorii comunica, la solicitarea structurilor teritoriale pentru probleme speciale, datele de evidenta ale salariatilor proprii, in principal, date privind numele si prenumele, prenumele tatalui, codul numeric personal, meseria, locul de munca si domiciliul acestora, inclusiv pentru persoanele fara obligatii militare, ce indeplinesc conditiile de varsta (…) din prezenta lege. Datele de evidenta comunicate (…) se prelucreaza si se transfera de catre autoritatile implicate strict in scopul activitatilor din domeniul apararii nationale si securitatii nationale si se stocheaza pana la scoaterea din evidenta a persoanelor (…)”, mai prevede documentul.

Autoritatile se vor folosi de aceste informatii pentru a gasi forta de munca necesara pentru prestarea de servicii in interes public.