Atentat dejucat în Franţa: Descoperirea unui arsenal neobişnuit la Argenteuil

Presupusul jihadist Reda Kriket, principalul suspect în ancheta pe marginea unui proiect de atentat dejucat în Franța, a fost pus sub urmărire (inculpat), miercuri, de un judecător de instrucție în domeniul antiterorist, au anunțat, pentru AFP, surse apropiate anchetei.

30 mart. 2016, 16:45
Atentat dejucat în Franţa: Descoperirea unui arsenal neobişnuit la Argenteuil

Presupusul jihadist Reda Kriket, un francez în vârstă de 34 de ani, a fost pus sub urmărire pentru asociere la un grup de infractori având legături cu o filieră teroristă criminală, au precizat aceste surse.

Deja condamnat în Belgia într-un dosar de terorism și suspectat că s-ar fi raliat jihadiștilor din Statul Islamic în Siria, Reda Kriket a fost arestat joia trecută în regiunea pariziană.

Potrivit Agerpres, în apartamentul lui Kriket în Argenteuil (suburbie pariziană), polițiștii au descoperit arme de asalt, arme de dimensiuni mici și explozivi, printre care TATP, exploziv artizanal folosit de jihadiștii din SI.

El a fost adus în fața judecătorului miercuri, după șase zile de arest, durată excepțională care poate fi decisă de justiție doar în caz de risc iminent de atentat sau din necesitatea unei cooperări internaționale.

În timpul arestării lui Kriket, ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve a anunțat „zădărnicirea unui proiect de atentat în Franța, ajuns la un stadiu avansat”, fără a oferi mai multe detalii.

Procurorul general al Parisului, Francois Molins, urmează să facă declarații pe marginea acestui dosar în timpul unei conferințe de presă ce va avea loc miercuri, la orele 17.30 GMT.

Acest dosar este distinct de ancheta pe marginea atentatelor de la Paris și Bruxelles, chiar dacă unele legături între protagoniști au putut fi stabilite.

Un alt suspect, Anis.B, suspectat că ar fi fost mandatat de SI să comită un atentat în Franța împreună cu Reda Kriket, a fost arestat duminică la Rotterdam (Olanda) și face obiectul unui mandat de arestare european din partea judecătorilor francezi.