Proiect de lege în Educaţie. Profesorii vor putea să îşi ia un an „sabatic”, o dată la 10 ani, cu garantarea postului la întoarcere

Potrivit unui proiect de lege ce va aduce, în curând, modificări substanțiale actualei legislații privind educația, profesorii din învățământul preuniversitar vor putea beneficia, la fiecare zece ani, de un concediu fără plată pe durata unui an şcolar, postul deținut urmând să le fie rezervat în toată această perioadă.

09 aug. 2022, 21:11
Proiect de lege în Educaţie. Profesorii vor putea să îşi ia un an „sabatic”, o dată la 10 ani, cu garantarea postului la întoarcere

Practic, dacă proiectul va fi aprobat de Parlament, profesorii vor putea beneficia, doar cu acordul școlii unde-și desfășoară activitatea, de un an sabatic, respectiv de o pauză profesională mai lungă, în care să se dedice unor proiecte în afara școlii sau pasiunilor.

Cu condiția ca școala să fie de acord, personalul didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată va putea beneficia de concediu fără plată pe durata unui an şcolar, o dată la zece ani, cu rezervarea postului pe perioada respectivă, după cum apare în proiectul de lege ce vizează modificarea legislației educației, scrie Avocatnet.ro.

Altfel spus, profesorii se vor bucura de un an sabatic, beneficiu din ce în ce mai des întâlnit, mai ales în domeniile sau mediile de lucru stresante, pentru a se ocupa de proiecte personale sau de hobby-uri, iar la întoarcere vor ocupa același post.

Și în actuala Legea educației este prevăzut acest beneficiu, dar ca alternativă la acordul școlii, acum se poate obține aprobarea pentru concediul fără plată de un an și de la inspectoratul școlar.

Citeşte şi: PROIECT- Absolvenții de studii superioare vor putea să predea în școli. Nu vor mai avea nevoie de module de pregătire sau masterat didactic

Apoi, Legea educației stabilește că anul sabatic se poate acorda, în învățământul superior, profesorilor și conferențiarilor titulari sau directorilor de granturi care timp de șase ani consecutivi au derulat granturi de cercetare și au funcționat în aceeași universitate.

Rezervarea postului se va face, după cum prevede viitoarea lege, și în cazul profesorilor aleși în Parlament, numiți în Guvern sau care vor îndeplini funcţia de prefect, subprefect, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean, primar, viceprimar etc.

Totodată, postul didactic va fi rezervat și când vine vorba despre personalul didactic titular solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale.

În fine, de aceeași prevedere vor beneficia și profesorii care vor îndeplini serviciul militar la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu.

Citeşte şi: Mai puţin de o lună până la deschiderea şcolilor. Ce noutăţi aduce anul şcolar 2022 – 2023