Proiect de lege: O nouă CONDIŢIE obligatorie pentru obţinerea permisului de conducere

Cei care vor să obțină permisul de conducere ar putea fi obligați să urmeze un curs de prim ajutor pentru a primi dreptul de a șofa. Inițiativa aparține deputatului social-democrat Tudor Ciuhodaru.

31 mart. 2017, 05:56
Proiect de lege: O nouă CONDIŢIE obligatorie pentru obţinerea permisului de conducere

Medicul Tudor Ciuhodaru, deputat PSD, a initiat un proiect legislativ care prevede ca cei care vor sa obtina carnetul de sofer sa promoveze si un curs de prim ajutor in trafic, proba care sa fie introdusa la examenul de permis auto.

Astfel, sustine deputatul, s-ar asigura un ajutor medical in primele minute sau chiar secunde dupa un accident rutier si tot mai multi oameni implicati in astfel de incidente ar putea fi salvati in momentele critice de dupa impact.

„Sunt in etapa de strangere de semnaturi acum, este un proiect pe care il consider util si cred ca va avea sustinere. E un proiect fara culoare politica. Cand vorbim despre viata oamenilor, despre ce se intampla in trafic, nu vorbim despre culori politice”, a spus deputatul, potrivit Ziarului de Iaşi.

„Este exact pe sistemul de paramedic. Cursurile, programa, modul de organizare si desfasurare si toata procedura de absolvire vor fi facute prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului de Interne. Sunt tari europene care au deja aceste lucruri introduse, iar ideea este ca fiecare dintre cei care obtin carnetul de sofer sa fie la nivel de paramedic.

E un lucru care poate sa faca diferenta dintre viata si moarte, mai ales ca 80 la suta dintre accidentele cu victime au loc in afara localitatilor – unde timpii de interventie sunt cum sunt, unde nu este nimeni care sa intervina, unde ar trebui sa stie fiecare ce sa faca.

Chiar si in orase, cand este vorba de intervenit, primul care intervine este tot un participant la trafic sau un politist, care sa stie cum sa faca acest lucru.

(…) Exista la ora actuala niste notiuni foarte vagi despre prim ajutor, trusa si alte chestii, inainte de examenul pentru permis. Pe acest model, sa se stabileasca exact cum trebuie facut – si exista institutii abilitate, asta stabilesc Ministerul Sanatatii si Ministerul de Interne”, a mai spus deputatul.