Proiect de lege: Pedepsele pentru cei care îşi agresează copiii sau soţiile se dublează

Deputatul PNL Andreea Paul a depus un proiect de lege pentru dublarea pedepsei în cazul violenţei în familie. Se face referire la săvârşirea infracţiunilor de lovire, vătămare corporală, lovituri cauzatoare de moarte sau omor.

13 oct. 2016, 07:03
Proiect de lege: Pedepsele pentru cei care îşi agresează copiii sau soţiile se dublează

Această propunere legislativă are în vedere modificarea limitelor speciale ale infracţiunilor cu violenţă, după cum urmează:

– Limitele actuale, de la 3 luni la 2 ani, pentru infracţiunea de lovire (art. 193, alin. 1 CP) se majorează la 6 luni minimul special până la 4 ani maximul special; limitele actuale, de la 6 luni la 5 ani pentru infracţiunea de lovire în formă agravată(art.193, alin. 2 CP) se majorează la 1 an şi 2 luni minimul special până la 10 ani maximul special.

– Limitele actuale, de la 2 la 7 ani, pentru infracţiunea de vătămare corporală, în varianta simplă (art. 194, alin. 1 CP) se majorează la 4 animinimul special până la 14 ani maximul special; limitele actuale, de la 3 ani la 10 ani, pentru infracţiunea de vătămare corporală, în varianta agravată (art. 194, alin. 2 CP) se majorează la 6 ani minimul special până la 20 ani maximul special.

– Limitele actuale, de la 6 la 12 ani, pentru infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte (art. 195 CP) se majorează la 12 animinimul special până la 24 ani maximul special.

– Limitele actuale, de la 10 la 20 ani, pentru infracţiunea de omor (art. 188 CP) se majorează la 20 ani minimul special până la 40 animaximul special.

– Limitele actuale, de la 15 la 25 ani sau detenţiunea pe viaţă, pentru infracţiunea de omor calificat (art. 189 CP) se majorează la 30 animinimul special până la 50 ani sau detenţiunea pe viaţă, maximul special.

Modificările avute în vedere de această soluție legislativă prevede ca agravanța să se aplice şi minimului special al pedepsei, nu doar maximului special, aşa cum prevede textul în vigoare. O asemenea modificare legislativă este necesară deoarece din practica judiciară rezultă orientarea către minim în aplicarea pedepselor din această categorie. Rolul educativ al pedepsei creşte odată cu majorarea pedepselor, iar agresorul trebuie să ştie la ce riscuri se expune, înţelegând faptul că actele de violenţă în familie sunt interzise şi caracterizate ca acte antisociale sancţionate aspru de lege. Prin intermediul acestei iniţiative legislative urmărim stoparea, cel puţin diminuarea consistentă, a violenţei în familie orientată cu precădere împotriva femeilor şi a copiilor.

În România, s-au înregistrat oficial peste 134 de mii de cazuri de violenţă în familie, în perioada 2004-2015.