Proiect de lege pentru stabilirea unui plafon minim al chiriilor pentru locuințele ANL

Locuințele Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL) destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate nu vor mai pute fi vândute, conform unui ordonanțe de urgență pregătite de către Guvern. Totodată, vor fi stabilite tarife minime de închiriere a locuințelor ANL, iar autoritățile locale vor fi penalizate dacă nu transferă la timp chiriile la buget.

12 ian. 2024, 21:30
Proiect de lege pentru stabilirea unui plafon minim al chiriilor pentru locuințele ANL

Legea prevede acum că locuințele ANL pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite și destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere, după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii.

Acum, însă, Guvernul a pregătit excluderea de la procedura de vânzare a locuințelor pentru tineri destinate închirierii în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ și/sau sănătate, ”ținând cont de situațiile înregistrate la nivel local prin înstrăinarea acestor tipuri de locuințe după achiziția lor”.

Cu alte cuvinte, Executivul dă de înțeles că aceste locuințe au fost cumpărate doar pentru a fi revândute ulterior.

Pentru că a identificat situații în care chiria era mică, Guvernul va stabili și un plafon minimal al chiriilor stabilite în funcție de coeficienții luați în calcul la repartizarea locuințelor ANL, potrivit Profit.ro.

Astfel, conform proiectului, ”nivelul maxim lunar al chiriei” nu poate fi mai mic de:

– în cazul tinerilor cu vârsta de până la 35 de ani

ANL

– în cazul tinerilor cu vârsta de peste 35 de ani

ANL

Guvernul va institui, totodată, obligativitatea, la nivelul autorităților publice locale sau centrale din domeniul sănătății/învățământului, de a repartiza locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora, având obligația ca după 90 de zile să vireze sumele reprezentând recuperarea investiției din cuantumul chiriei neponderate în contul ANL deschis la Trezoreria Statului. În cazul în care nu se achită aceste sume, ANL va percepe penalități de întârziere.

”Necesitatea modificării actului normativ a plecat de la atragerea de urgență a unor surse de finanțare pentru construcția de locuințe pentru tineri, inclusiv pentru specialiștii din diverse categorii socio-profesionale, coroborat cu Decizia nr. XII/4/09.09.2022, Curtea de Conturi a României care a dispus recuperarea sumelor ce trebuiau virate de autoritățile publice locale”, arată Executivul.

Citește și: Pensii 2024. Descarcă actele necesare pentru: pensionare, pensie de urmaş, de invaliditate, recalculare, evaluare