Proiect Ministerul Sănătăţii: Cine mai poate avea acces la datele medicale personale ale pacienţilor

Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de ordin care prevede o serie de noi reglementări pentru pacienți, precum consimțământul pentru fotografiere sau filmare în unitățile sanitare, pentru participarea la învățământul medical clinic și la cercetarea științifică, dar și accesul neîngrădit la datele medicale personale.

21 oct. 2016, 10:40
Proiect Ministerul Sănătăţii: Cine mai poate avea acces la datele medicale personale ale pacienţilor

Proiectul mai prevede și acordul pacientului privind comunicarea către alte persoane a datelor cu caracter confidențial privind starea sa de sănătate și consimțământul privind decizia pacientului de a nu fi informat în cazul în care informațiile prezentate i-ar cauza suferință. Alte prevederi se referă la decizia pacientului de a nu permite accesul altei persoane la datele cu caracter confidențial privind starea sa de sănătate și la decizia privind retragerea acordului pacientului asupra accesului altei persoane la datele cu caracter confidențial privind starea sa de sănătate.

„Necesitatea inițierii unui astfel de demers este determinată de numărul însemnat de sesizări primite din partea reprezentanților asociațiilor de pacienți, precum și ale unor pacienți în nume personal, referitoare la acordul pacientului privind furnizarea de informații cu privire la starea sa de sănătate, evoluția investigațiilor, diagnosticului, pronosticului și al tratamentului acestuia”, se arată în referatul de aprobare a proiectului.

Potrivit proiectului, în situația în care intervențiile medicale sunt refuzate de către pacienți care își asumă în scris răspunderea pentru decizia lor, acestora trebuie să li se explice consecințele refuzului sau opririi actelor medicale, iar în situația în care este necesară efectuarea unei intervenții medicale unui pacient care nu își poate exprima voința, personalul medical poate deduce acordul acestuia dintr-o exprimare anterioară a voinței, dacă aceasta este cunoscută.

„În situația în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenția este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să își dea consimțământul, unitățile au obligația efectuării în cel mai scurt timp posibil a demersurilor pentru constituirea comisiei de arbitraj de specialitate, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare”, precizează aceeași sursă.

Fotografierea sau filmarea pacienților în unități, în cazurile în care imaginile sunt necesare pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului sau pentru evitarea suspectării unei culpe medicale, se efectuează fără consimțământul acestora. În restul situațiilor, unitățile sunt obligate să asigure obținerea consimțământului scris al pacientului.

Un articol din proiect prevede că la internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligația să aducă la cunoștința pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informațiile medicale prezentate i-ar cauza suferință, precum și dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.

Sursa: Agerpres


loading...