Proiect pentru scutirea perceperii oricărui comision la interogarea contului de plată

Băncile nu vor putea include în lista serviciilor de bază pentru un cont de plată operațiunile de interogare a contului respectiv și nici nu vor putea aplica vreun comision pentru acestea, potrivit unui amendament adus în Parlament proiectului de lege care ar trebui să ducă la creșterea nivelului de informare și protecție a consumatorilor la alegerea unui cont de plată, scrie Profit.ro.

20 iun. 2017, 05:20
Proiect pentru scutirea perceperii oricărui comision la interogarea contului de plată

Guvernul a adoptat, în luna mai, un proiect de lege care transpune în legislația națională prevederile unei directive europene, conținând aspecte referitoare la transparența și compatibilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plăți, la schimbarea conturilor de plăți, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plăți, precum și la deschiderea și utilizarea conturilor de plăți cu servicii de bază.

Proiectul de lege se va aplica acelor conturi de plăți prin care consumatorii pot cel puțin să depună fonduri, să retragă numerar și să execute, respectiv să primească operațiuni de plată, inclusiv transferuri către și de la terți.

Senatorul Daniel Zamfir, autorul legii dării în plată, care acum este și președintele Comisiei economice din Senat, a propus ca în lista cu servicii de bază pentru un cont să nu fie inclusă operațiunea de interogare a contului. 

”Lista nu va cuprinde serviciile utilizate de consumatori pentru interogarea conturilor lor de plăți, servicii pentru care nu se percep comisioane”, este amendamentul adus proiectului de lege, modificarea care a fost adoptată de senatorii din comisia de buget și de cei din comisia economică. 

Amendamentul nu precizează dacă „serviciile de interogare a conturilor de plăți”, care ar trebui să fie gratuite, se referă doar la simplele interogări de sold sau și la extrase de cont cu tranzacții realizate pe care ar dori să le solicite consumatorii. După dezbaterea în plenul Senatului în această formă, proiectul urmează a fi discutat și de Camera Deputaților. 

Citeşte mai mult pe Profit.ro.