Proiect pilot pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic în Bucureşti şi Ilfov

Un proiect pilot pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic din Bucureşti care va avea ca scop identificarea necesităţilor şi direcţiilor de acţiune în conformitate cu piaţa muncii, astfel ca absolvenţii de şcoli profesionale să fie angajaţi mai uşor, a fost dezvoltat de către Inspectoratul Şcolar Bucureşti, cel al judeţului Ilfov, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, în colaborare cu ASCEDO International.
Iulian Tudor
07 dec. 2016, 17:52
Proiect pilot pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic în Bucureşti şi Ilfov

Strategia îşi propune să reducă discrepanţa dintre direcţiile de formare profesională şi cerinţele pieţei muncii şi crearea unui cadru care să faciliteze angajarea absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic.

„Ministerul Educaţiei a creat cadrul legislativ în aşa fel încât să se dezvolte învăţământul dual aşa cum cer atât angajatorii, cât şi toţi cei care vor să se implice în acestă dezvoltare a învăţământului dual. Ne aşteptăm ca elevii noştri să aleagă acest parcurs educaţional, să înţelegem noi, ca societate, că avem nevoie şi de învăţământ profesional dual, pentru că avem nevoie de o dezvoltare socială şi o inserţie pe piaţa muncii”, a declarat Monica Anisie, secretar de stat al Ministerului Educaţiei.

Aceasta susţine că un aspect important îl reprezintă inclusiv promovarea învăţământului dual, întrucât există părinţi care consideră că este o ruşine să îşi dea copilul la o şcoală profesională. De asemenea, aceasta susţine că, fiind un cadru legislativ flexibil, elevul poate trece oricând de la învăţământul profesional la cel teoretic şi invers.

„Trebuie să promovăm acest învăţământ dual. Să recunoaştem că încă mai există printre părinţi mentalitatea de a nu-şi da copilul la o şcoală profesională. Nu vorbim de o şcoală profesională, ci de învăţământ profesional. Nu este o ruşine să ajungem şi în cadrul învăţământului dual. Fiecare inspectorat şcolar este pregătit ca de la anul să implementeze această strategie. Trebuie o implicare directă şi o responsabilizare a agentului economic, de a face elevii să vină la practică. După ce copilul îşi încheie ciclul de învăţământ profesional, poate să revină în cadrul liceului şi să îşi completeze studiile. Cadrul legislativ este unul flexibil”, a spus Monica Anisie.

Guvernul va acorda 250 de lei pe lună fiecărui elev din învăţământul profesional

Astfel, elevii care învaţă în şcoli profesionale vor face practică la firma care îi va recruta şi care, în final, va asigura angajarea.

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Victor Fedorca, rata de angajare din anii trecuţi pentru unele clase din cadrul liceelor tehnologice a fost de 100%. Acesta a adăugat că ideea principală a acestei strategii este de a identifica domeniile şi calificările cerute de piaţă.

„Rata de angajare este de peste 90%, dar sunt clase în cadrul liceelor tehnologice unde rata de angajare, în anii trecuţi, în alte oraşe, a fost de 100%. Din studiul care mi-a tras mie un semnal de alarmă, am fost surprins să constat că elevii de clasa a opta care au participat la acest studiu, unii nici nu au auzit de unele meserii. Ideea acestei strategii este să identificăm care sunt domeniile, care sunt calificările, care sunt şcolile cele mai bine pregătite pentru a absorbi această pregătire profesională ca ea să nu mai fie dispersată la nivel de Bucureşti – Ilfov. Încercăm să concentrăm calificările astfel încât şi agenţilor economici să le fie mai uşor, după modelul de la Braşov, unde s-au adunat peste 18 firme într-o asociaţie şi unde fiecare firmă a contribuit la dotarea şcolii. Dacă ei sunt răspândiţi, este destul de greu să investeşti în laboratoare sau în pregătirea elevilor”, a declarat Victor Fedorca, inspector şcolar general adjunct ISMB.

Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, a declarat că această strategie reprezintă un avantaj atât pentru absolvenţi, cât şi pentru angajatori, pentru că se va putea identifica nevoia reală de pe piaţa muncii, adăugând că sunt absolvenţi de şcoli profesionale care nu îşi pot găsi un loc de muncă, pentru că piaţa cere alte calificări.

Spynews
Artistul din top 10 YouTube România care renunță la muzică în plină glorie. Ce motive are să nu mai pună mâna pe microfon
Bzi.ro
Oana Roman, la plajă, într-o rochie scurtă! Cum a putut să se afișeze la 48 de ani!
Fanatik.ro
Stațiunea pe care bunicii și părinții noștri o adorau pe vremuri începe să renască din cenușă. Promenada Împărătesei Sissi își va recăpăta strălucirea de altă dată=
Capital.ro
Se plătesc câte 300 de lei. Banii intră imediat pe cardul bancar. Mai ai timp până pe 31 august
Playtech.ro
Lavinia Pîrva, decolteu irezistibil. Soția lui Ștefan Bănică Jr. a încins imaginația fanilor
DailyBusiness
Șoferii trebuie să știe! Medicamentele pentru această boală comună îi pot lăsa fără permisul de conducere
Adevarul
„Vama Veche” a nordului una dintre cele mai ieftine variante la litoralul românesc. Este un paradis acvifaunistic
Spynews
Ema Oprișan de la Insula Iubirii închide gurile celor care îl critică pe soțul ei, Răzvan Kovacs! Ce relație are bărbatul cu fiul ei: „Îl iubește necondiționat”
Spynews
Cine sunt câștigătorii de la Mireasa, sezonul 9. Au primit marele premiu în valoare de 40.000 de euro
Evz.ro
TikTok ne spionează
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Lili Sandu, fosta iubită a lui Bogdan Stelea, e strălucitoare la 45 de ani, într-un costum de baie alb și transparent!
wowbiz.ro
Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”
Cancan.ro
Nu e banc! Cât costă, acum, un spray cu piper împotriva urșilor după tragedia din Jepii Mici 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a scăpat imaginile pe net
kanald.ro
De la 1 ianuarie 2026 intră în vigoare Ro-Proprietatea: Ministrul Finanțelor ”Prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților.”
Capital.ro
Toți românii care au cont la bancă vor fi anunțați. Băncile din România sunt obligate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face femeia care i-a băgat în depresie pe Marius Niculae și Adrian Mititelu jr.
stirilekanald.ro
A uitat că e în timpul programului și a mers la întâlnire! Un jandarm a fost prins în timp ce se săruta cu o minoră, chiar de fostul iubit al acesteia
substantial.ro
Explicații de la TAROM: Pilot declară că anulările de curse nu au fost o grevă, ci reacții individuale
MediaFlux
ATENȚIE dacă luați aceste MEDICAMENTE și vă urcați la VOLAN. Șanse mari să nu treceți Drug Test-ul