Proiect pilot pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic în Bucureşti şi Ilfov

Un proiect pilot pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic din Bucureşti care va avea ca scop identificarea necesităţilor şi direcţiilor de acţiune în conformitate cu piaţa muncii, astfel ca absolvenţii de şcoli profesionale să fie angajaţi mai uşor, a fost dezvoltat de către Inspectoratul Şcolar Bucureşti, cel al judeţului Ilfov, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, în colaborare cu ASCEDO International.
Iulian Tudor
07 dec. 2016, 17:52
Proiect pilot pentru dezvoltarea învăţământului profesional şi tehnic în Bucureşti şi Ilfov

Strategia îşi propune să reducă discrepanţa dintre direcţiile de formare profesională şi cerinţele pieţei muncii şi crearea unui cadru care să faciliteze angajarea absolvenţilor de învăţământ profesional şi tehnic.

„Ministerul Educaţiei a creat cadrul legislativ în aşa fel încât să se dezvolte învăţământul dual aşa cum cer atât angajatorii, cât şi toţi cei care vor să se implice în acestă dezvoltare a învăţământului dual. Ne aşteptăm ca elevii noştri să aleagă acest parcurs educaţional, să înţelegem noi, ca societate, că avem nevoie şi de învăţământ profesional dual, pentru că avem nevoie de o dezvoltare socială şi o inserţie pe piaţa muncii”, a declarat Monica Anisie, secretar de stat al Ministerului Educaţiei.

Aceasta susţine că un aspect important îl reprezintă inclusiv promovarea învăţământului dual, întrucât există părinţi care consideră că este o ruşine să îşi dea copilul la o şcoală profesională. De asemenea, aceasta susţine că, fiind un cadru legislativ flexibil, elevul poate trece oricând de la învăţământul profesional la cel teoretic şi invers.

„Trebuie să promovăm acest învăţământ dual. Să recunoaştem că încă mai există printre părinţi mentalitatea de a nu-şi da copilul la o şcoală profesională. Nu vorbim de o şcoală profesională, ci de învăţământ profesional. Nu este o ruşine să ajungem şi în cadrul învăţământului dual. Fiecare inspectorat şcolar este pregătit ca de la anul să implementeze această strategie. Trebuie o implicare directă şi o responsabilizare a agentului economic, de a face elevii să vină la practică. După ce copilul îşi încheie ciclul de învăţământ profesional, poate să revină în cadrul liceului şi să îşi completeze studiile. Cadrul legislativ este unul flexibil”, a spus Monica Anisie.

Guvernul va acorda 250 de lei pe lună fiecărui elev din învăţământul profesional

Astfel, elevii care învaţă în şcoli profesionale vor face practică la firma care îi va recruta şi care, în final, va asigura angajarea.

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, Victor Fedorca, rata de angajare din anii trecuţi pentru unele clase din cadrul liceelor tehnologice a fost de 100%. Acesta a adăugat că ideea principală a acestei strategii este de a identifica domeniile şi calificările cerute de piaţă.

„Rata de angajare este de peste 90%, dar sunt clase în cadrul liceelor tehnologice unde rata de angajare, în anii trecuţi, în alte oraşe, a fost de 100%. Din studiul care mi-a tras mie un semnal de alarmă, am fost surprins să constat că elevii de clasa a opta care au participat la acest studiu, unii nici nu au auzit de unele meserii. Ideea acestei strategii este să identificăm care sunt domeniile, care sunt calificările, care sunt şcolile cele mai bine pregătite pentru a absorbi această pregătire profesională ca ea să nu mai fie dispersată la nivel de Bucureşti – Ilfov. Încercăm să concentrăm calificările astfel încât şi agenţilor economici să le fie mai uşor, după modelul de la Braşov, unde s-au adunat peste 18 firme într-o asociaţie şi unde fiecare firmă a contribuit la dotarea şcolii. Dacă ei sunt răspândiţi, este destul de greu să investeşti în laboratoare sau în pregătirea elevilor”, a declarat Victor Fedorca, inspector şcolar general adjunct ISMB.

Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei de Comerţ Bucureşti, a declarat că această strategie reprezintă un avantaj atât pentru absolvenţi, cât şi pentru angajatori, pentru că se va putea identifica nevoia reală de pe piaţa muncii, adăugând că sunt absolvenţi de şcoli profesionale care nu îşi pot găsi un loc de muncă, pentru că piaţa cere alte calificări.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Cine este cel mai bogat român din toata timpurile? Comuniștii l-au condamnat la moarte, a fugit din România ca să scape
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
Playtech.ro
Când ești obligat să plătești fondul de rulment și când nu. Ce spune legea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
AccuWeather a stabilit momentul perfect pentru concediu în 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit unul dintre cei mai buni actori ai țării. Nu s-a mai putut face nimic pentru el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile