Proiect: Procedurile de achiziţii publice se aplică contractelor de peste 22,9 milioane de lei

Procedura de achiziţii publice va fi obligatorie pentru concesiunile de lucrări şi servicii, finalizate cu atribuirea unui contract de concesiune, în valoare de peste 22,9 milioane de lei, reiese din proiectul Normelor metodologice de aplicare a Legii privind concesiunile de lucrări şi servicii publicat pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice.

11 mart. 2016, 13:15
Proiect: Procedurile de achiziţii publice se aplică contractelor de peste 22,9 milioane de lei

„Normele metodologice prevăd expres că aplicarea procedurilor prevăzute de Legea privind concesiunile, finalizate cu atribuirea unui contract de concesiune, se realizează doar peste pragurile prevăzute la art. 11 din Lege, respectiv 22.908.118 lei. Pentru atribuirea concesiunilor de lucrări sau de servicii a căror valoare este mai mică decât pragul valoric mai sus menţionat, autorităţile/entităţile contractante trebuie să aibă în vedere doar respectarea principiilor generale prevăzute la art. 2 alin. (2) din Legea privind concesiunile lucrări şi a concesiunilor de servicii”, se menţionează în proiect.

În plus, proiectul precizează în mod expres etapele concesiunii şi mai prevede introducerea modelului financiar ca instrument decizional al autorităţii contractante, detalierea estimării la realizarea studiului de fundamentare, în funcţie de venituri şi cheltuieli şi evaluarea ex-ante a documentaţiei de atribuire.

De asemenea, normele intenţionează să introducă o nouă abordare ce trebuie urmată de autorităţile contractante în procesul de evaluare a ofertelor, procedura simplificată, mecanismele de plată dar şi desfăşurarea procedurilor integral prin mijloace electronice (on-line), ca regulă pentru toate tipurile de proceduri, scrie Agerpres.