Proiect PSD pentru puteri sporite acordate comisiilor de anchetă: Refuzul persoanelor de a se prezenta, pedepsit cu închisoarea

Publicat: Luni, 22 Ianuarie 2018 12:22 // Actualizat: Luni, 22 Ianuarie 2018 12:22 // Sursa: romaniatv.net

Refuzul persoanelor citate de a se prezenta la audieri la Comisia de anchetă parlamentară constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau amendă penală de 10.000 lei, iar 3 ani nu pot ocupa funcţii publice, potrivit unui proiect iniţiat de deputatul PSD Oana Florea, informează Mediafax.

Foto: agerpres.ro

Proiectul de lege prevede, astfel, că „Refuzul persoanelor citate la comisia de anchetă de a se prezenta la audieri, de a furniza informaţiile solicitate sau de a pune la dispoziţia acesteia celelalte documente sau mijloace de probă deţinute, utile activităţii comisiei, este considerat împiedicare a aflării adevărului, constituie infracţiune, se pedepseşte cu închisoarea de la 8 zile la 3 luni sau cu amendă penală în valoare de 10.000 lei şi cu pedeapsa complementară de interzicere de a ocupa o funcţie publică timp de 3 ani".

Orice persoană poate cădea sub incidenţa acestor prevederi legale, fiind obligată să se prezinte sau să ofere informaţii.

Astfel, potrivit propunerii legislative, Comisia de anchetă poate cita orice persoană care ar putea avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei, iar persoanele citate au obligaţia să se prezinte în faţa comisiei de anchetă parlamentară.

În cazuri excepţionale, doar cu acordul comisiei de anchetă, persoana citată poate să răspundă în scris, furnizând informaţiile solicitate, sau poate transmite prin poştă documente sau celelalte mijloace de probă pe care le deţine şi care sunt utile comisiei de anchetă, se mai arată în proiect.

Totodată, proiectul prevede că ancheta parlamentară „nu se substituie anchetei judiciare, având un obiect şi o finalitate diferite, ele putând coexista în ideea unei cooperări şi colaborări loiale între instituţiile statului, chiar dacă acelaşi segment al realităţii este cercetat şi documentat".

Potrivit propunerii legislative, Comisia de anchetă poate avea acces la orice categorie de informaţii, inclusiv informaţii clasificate, în condiţiile legii.

Oana Florea, care este şi preşedintele Comisiei de anchetă pentru alegerile parlamentare din 2009, a precizat, luni, în conferinţa de presă în care a prezentat acest proiect, că şi-a asumat personal această iniţiativă legislativă şi o va prezenta marţi şi colegilor săi membri ai Comisiei, pentru a le cere un punct de vedere sau susţinerea prin semnătură, după care va depune propunerea legislativă în circuitul legislativ.

Ea a menţionat că proiectul preia în proporţie de 80% sintagme şi principii din cele 4 decizii ale CCR date referitor la activitatea acestei Comisii de anchetă a alegerilor din 2009.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
comisie parlamentara legea comisiilor de ancheta Oana Florea
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8423
RON
13 Jul
noapte 13 °
zi 26 °
Ultimele joburi adaugate
24 H