Proiect urbanistic: Gara de Nord să fie mutată mai aproape de Podul Grant, cu care să fie legată prin tren de mare viteză

Centrul de Excelenţă în Urbanism "Ion Mincu" (CEP), o organizaţie privată non-profit, a realizat un proiect de regenerare a Gării de Nord din Bucureşti şi a zonei adiacente. Proiectul propune practic mutarea Gării de Nord la o distanţă de circa 1.3 km, la nord de Podul Grant, iar aceasta ar urma să fie legată printr-un tren de mare viteză de actuala gară.

08 sept. 2016, 12:10
Proiect urbanistic: Gara de Nord să fie mutată mai aproape de Podul Grant, cu care să fie legată prin tren de mare viteză

Pe spatiul eliberat de sinele de tren, dar si pe terenurile din jur, intre cele doua gari, proiectul propune construirea unui mall, cladiri de birouri, un centru de afaceri, cladiri administrative si sali de conferinte, un eco-cartier si dotari comerciale, culturale si de agrement.

„Proiectul presupune amenajarea unei eurogari cu doua terminale. Gara principala (Terminalul A) se propune a fi mutata la o distanta de circa 1.3 km, la nord de Podul Grant. Ea ar fi legata de mijloacele de transport in comun de pe Calea Grivitei si s-ar construi simultan cu un mall adiacent. Intregul ansamblu ar fi legat de Gara de Nord actuala (Terminalul B) printr-o spina urbana densa, cu cladiri de birouri, centru de afaceri, cladiri administrative si sali de conferinte, un eco-cartier si dotari comerciale, culturale si de agrement. Solutia propune o legatura rapida de tip monorail (ca la aeroporturi) intre cele doua terminale. Conectivitatea cu orasul prin metrou, tramvaie, autobuze, troleibuze si taxiuri este realizata de-a lungul a doua cai adiacente zonei de regenerare urbana: Calea Grivitei si Bd. Dinicu Golescu. Suprafata desfasurata totala care poate fi construita pe cele 48 hectare se apropie de 1.5 milioane de metri patrati, iar valoarea de piata finala a intregii dezvoltari urbane se ridica la aproximativ 2.4 miliarde de euro”, se arata intr-un comunicat de presa emis de initatorii proiectului.

Proiectul a incepul cu un studiu de fezabilitate realizat inca din 2014 care propunea coborarea liniilor de cale ferata si crearea unui spatiu care sa devina o esplanada verde, scrie Hotnews. Partea dintre gara si pasajul Basarab urma sa devina un centru de afaceri, iar in zonele de triaje a fost prevazuta constructia a doua eco-cartiere. In 2016, proiectul a fost remodelat si eficientizat, astfel incat s-a ajuns la aceasta solutie tehnica.

Potrivit initiatorilor, proiectul poate fi finalizat in minimum 10 ani si presupune o dezvoltare urbana cu o valoare de piata finala de aproximativ 2.4 miliarde de Euro.

Descarca de aici proiectul integral privind solutiile creative de regenerare urbană în zona gara de Nord Bucureşti.