Proiecte de lege, la Parlament: Ce noutăţi pregătesc aleşii pentru ŞOMERI

Mai multe proiecte de lege care vizează sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă se află, în prezent, în dezbaterea Parlamentului. În timp ce unii aleşi vor ca indemnizaţia pentru şomaj să crească cu 100 de lei, alţii vor ca indemnizaţia de şomaj să se acordă până la data împlinirii condiţiilor legale de pensionare pentru limită de vârstă, pentru cei care au împlinit cel puţin 35 de ani la data depunerii cererii pentru a beneficia de şomaj.

10 mart. 2016, 07:57
Proiecte de lege, la Parlament: Ce noutăţi pregătesc aleşii pentru ŞOMERI

Pe ordinea de zi a celor Senatului şi Camerei Deputaţilor se află mai multe proiecte de lege care vizează acordarea de indemnizaţii de şomaj şi crearea de locuri de muncă.

Multe dintre proiecte au fost respinse de Senat, dar se află în dezbatere la Camera Deputaţilor care este for decizional. Alte proiecte de acte normative nu au intrat încă în dezbatere.

RomaniaTV.net vă prezintă cele mai importante proiecte depuse de parlamentari:

Deputatul PSD Gheroghe Florin a iniţiat un proiect de lege potrivit căruia angajatorii care încadrează în muncă şefii de promoţie să primească stimulente băneşti

Angajatorii, inclusiv administraţiile publice locale sau centrale, care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, şefii de promoţie, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, primesc lunar, pentru o perioadă de 24 de luni, pentru fiecare absolvent încadrat:

a. o sumă egală cu de 2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii

b. o sumă egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postlcieal

c. o sumă egală cu de patru ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.

Proiectul a fost respins de Senat şi trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor. Camera Deputaţilor este cameră decizională„, se arată în proiectul de lege.

 

69 de senatori şi deputaţi au propus o iniţiativă legislativă care să reglementeze acordarea de subvenţii pentru şomeri. Mai exact, spun iniţiatorii proiectului, din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi din alte surse alocate conform prevederilor legale se pot subvenţiona cheltuielilor cu forţa de muncă efectuate în cadrul realizării unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forţei de muncă din rândul şomerilor, pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale.

Subvenţiile se acordă, la socilitarea autorităţilor locale, angajatorilor cărora li s-au atribuit contracte cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achiziţiile publice, pe o perioadă de cel mult 12 luni pentru fiecare persoană încadrată, din rândul şomerilor, cu contract individual de muncă pe perioadă determinată de cel mult 12 luni.

Cuantunul luar al subvenţiei acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul şomerilor este

a. în perioada 1 aprilie – 31 octombrie, 70% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată

b. în perioada 1 noimebrie – 31 martie, un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, la care se adaugă contribuţiile de asigurări sociale datorate de angajatori, aferente acestuia„, potrivit proiectului de lege.

Proiectul a fost trimis pentru raport la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, care este şi cameră decizională.

 

Mai mulţi deputaţi şi senatori PDL au iniţiat o propunere legislativă care reglementează instituirea unei indemnizaţii de şomaj pentru persoanele care au vechime neîntreruptă în câmpul muncii de cel puţin 35 de ani la data depunerii cererii pentru a beneficia de şomaj la Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă, până la data împlinirii condiţiilor legale de pensionare pentru limită de vârstă, în vederea asigurării unor minime condiţii de viaţă celor care au contribuit un număr semnificativ de ani la bugetul asigurărilor de şomaj.

Pentru persoanele care au vechime neîntreruptă în câmpul muncii de cel puţin 35 de ani la data depunerii cererii la Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă, indemnizaţia de şomaj se acordă până la data împlinirii condiţiilor legale de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Cuantunul indemnizaţiei de şomaj prevăzute mai sus este o sumă acordată lunar egală cu 75% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data stabilirii acestuia la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale de 10%„, potrivit proiectului de lege.

Iniţiativa legislativă a fost respinsă de Senat. Camera Deputaţilor este cameră decizională.

 

O iniţiativă legislativă semnată de mai mulţi senatori şi deputaţi independenţi prevede ca indemnizaţia de şomaj pentru persoanele care au cel puţin un an de cotizare să crească cu aproximativ 100 de lei.

Majorările prevăzute de proiectul de lege presupun creşterea de la 375 la 450 de lei indemnizaţia pentru persoanele care au cel puţin un an stagiu de cotizare.

Proiectul prevede, de asemenea, majorarea cotelor procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiu de cotizare, care se aplică mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare.

Astfel, va creşte de la 3% la 3,6% pentru persoanele cu stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani, de la 5% la 6% pentru o cotizare de cel puţin 5 ani, de la 7% la 8,6% pentru persoanele care au cotizat cel puţin 10 ani şi de la 10% la 12% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Persoanele care nu au avut un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ vor beneficia de o majorare de la 250 de lei la 300 de lei pe lună.

Proiectul de lege se află în dezbatere publică la Senat.

CITEŞTE ŞI: Guvernul a modificat normele medotologice de aplicare a legii privind şomajul