Bugetul pe 2019, în dezbateri aprinse la Parlament. Votul final se dă vineri UPDATE

Şedinţa Parlamentului în care se dezbat proiectele legii bugetului de stat şi legii asigurărilor sociale de stat pe anul 2019 a început. Joi vor avea loc dezbateri asupra articolelor şi anexelor, iar vineri este programat votul final.

13 feb. 2019, 14:46
Bugetul pe 2019, în dezbateri aprinse la Parlament. Votul final se dă vineri UPDATE

UPDATE: Bugetul pe acest an a fost dezbătut în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului şi va fi votat vineri. Au fost două ore de dezbateri.

Ministrul Finanţelor a prezentat bugetul ca fiind unul al reformelor şi al investiţiilor, prezentarea sa fiind criticată de Opoziţie.

Reprezentanţii Opoziţiei au reclamat faptul că bugetul a fost prezentat cu întârziere de trei luni şi că în spatele cifrelor optimiste stau calculele făcute de Liviu Dragnea, Darius Vâlcov şi ale altui secretar de stat din ministerul de Finanţe.

Teodorovici a vorbit despre creşterea salariului mediu şi a punctului de pensie.

UPDATE: Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri că nu are nici dorinţa, nici talentul şi nici impertinenţa să mintă, în contextul acuzaţiilor venite din partea Opoziţiei la dezbaterile privind proiectul legii bugetului de stat pe anul 2019.

„Ceea ce spun se şi întâmplă şi nu am nici talentul, nici dorinţa şi nici impertinenţa să mint vreodată atunci când vorbesc de cifre, măsuri în care cred cu tărie şi mai ales efectele pe care le vor produce pentru această ţară, pentru fiecare român în parte. (…) Pentru domnul Cîţu… i-aş spune doar atât, că prefer politicienii criticaţi pentru ceea ce fac cu bună credinţă celor lăudaţi pentru ceea ce fac cu rea intenţie. (…) Doamnei Turcan, ca să vedeţi că anticipam inepţiile pe care le spuneţi şi cu ocazia bugetului de stat, pentru unii este mult mai uşor să comentezi zece idei bune şi foarte bune, decât să emiţi una singură. Şi aveţi din partea mea – din dorinţa de a vă mai vedea din când în când în acest spaţiu, pentru că trebuie să facem şi noi haz de necaz – doar galben. Domnul Năsui, dacă mă căutaţi pe mine pe internet, găsiţi anumite lucruri, zic eu, şi îmi place să cred şi lucruri bune, dar de dumneavoastră, dacă vom căuta împreună pe internet, cred că aveţi un trecut de care să vă fie ruşine”, a spus Teodorovici, care i-a arătat lui Cîţu un cartonaş roşu, iar lui Turcan – unul galben.

El a susţinut că afirmaţiile reprezentanţilor Opoziţiei cu privire la buget sunt o bătaie de joc.

„Este o bătaie de joc pe care dumneavoastră o faceţi în mod zilnic de la această tribună, în spaţiul online, unde vă place să fiţi foarte prezenţi şi este un lucru foarte bun, dar fără a vă gândi o clipă la cel care urmăreşte ceea ce dumneavoastră trimiteţi în mod inconştient ca informaţie falsă, cu răutate în spaţiul public”, a arătat ministrul de Finanţe.

Investiţiile în 2017 au fost de 26,8 miliarde de lei, în 2018 – 34,2 miliarde de lei cu 27,6% mai mult ca anul precedent, iar în 2019 prognoza este de 49,7 miliarde de lei, cu 45,3% mai mult ca anul trecut, a precizat ministrul.

„Le puteţi verifica dacă aşteptaţi un an de zile şi veţi vedea că cifrele se confirmă”, a spus Teodorovici.

Ministrul a susţinut că marţi, la Consiliul miniştrilor de finanţe de la Bruxelles, a cerut ca în rapoarte să fie incluse prognozele celor care fac estimări şi execuţia fiecărui an în parte.


UPDATE: Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a anunţat miercuri, la dezbaterile generale asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2019, că liberalii vor vota împotrivă, considerând bugetul ”îndoielnic” din punct de vedere constituţional.

„Acest buget poartă semnătura unui prim-ministru care a picat toate examenele importante ale educaţiei – admiterea la liceu, examenul de treapta a II-a, admiterea la facultate. Marele regres al societăţii româneşti este că o asemenea persoană a ajuns ulterior europarlamentar şi prim-ministru al României. (…) PSD este la guvernare, are preşedintele Camerei, şefii comisiilor parlamentare importante, îl are şi pe domnul Vâlcov, marele guru în bugete, finanţe şi cimitire şi cu toate aceste avantaje, nu a reuşit să alcătuiască un buget coerent şi care să fie dezbătut în condiţii de legalitate optime. Cu trei luni întârziere am obţinut un buget improvizat, mincinos şi rupt de marile interese ale României. Este îndoielnic din punct de vedere constituţional. Este un buget exact ca Viorica Vasilica Dăncilă – pică cu brio toate testele care ţin de priorităţile reale ale societăţii româneşti. (…) Este un buget al celor certaţi cu Codul penal şi mai binevoitor cu infractorii decât cu românii cinstiţi. Acest buget ‘Dragnea şi Vâlcov’ este cârpit, lăudat, contrazis şi amendat exact în stil de interlopi politici. Este bugetul vitamina D, în loc să fie un buget care să primească un tratament pentru bolile cronice instaurate de guvernarea PSD. Este un buget promovat prin manipulări grosolane şi dureroase. Puneţi cinic în balanţă cele patru milioane de copii ai României cu instituţiile esenţiale pentru siguranţa noastră, a tuturor. (…) Sunt multe motive pentru care PNL nu va vota acest buget”, a spus Turcan.

UPDATE: UDMR consideră că proiectul bugetului de stat pe 2019 este unul optimist şi, în funcţie de evoluţia dezbaterilor din plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, va decide cum va vota.

„Este un buget optimist, cu câteva domenii cu creşteri de alocare accentuate, o propunere mai bună decât proiectul de buget iniţial pus în dezbatere, dar al cărei succes depinde aproape exclusiv de atitudinea ministerelor de linie de a folosi eficient resurse alocate. În funcţie de dezbaterile din plenul Camerelor reunite, grupurile parlamentare UDMR vor decide asupra atitudinii de vot la votul final”, a declarat, miercuri, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila-Zoltan, la dezbaterile generale.

UPDATE: USR nu va cauţiona proiectul de buget pe 2019 pentru că este ”o fraudă”, fiind bazat pe ”minciună”, a anunţat, miercuri, deputatul USR Claudiu Năsui la dezbaterile din plenul Parlamentului.

UPDATE: Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, le-a transmis guvernanţilor, miercuri, la dezbaterile generale asupra bugetului pe 2019, că au reuşit să-i supere pe toţi primarii, inclusiv pe cei social-democraţi, din cauza ”tăierilor” decise.

„Indiferent ce ar spune cei din arcul guvernamental, realitatea este una singură: aţi reuşit să vă puneţi toţi primarii în cap, inclusiv pe cei din PSD. I-am văzut pe scările Guvernului, sunt îngrijoraţi de tăierile pe care le-aţi făcut”, a afirmat Tomac.

UPDATE: Liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, a declarat miercuri că este pentru prima dată când în cadrul dezbaterilor pe legea bugetului nu s-a pus problema că sunt prea puţini bani pentru salarii, că pensiile sunt prea mici sau că alocările pe domenii sunt reduse, el considerând că este o bază de plecare remarcabilă într-un buget.

La dezbaterile generale, Guvernul are alocat 50 de minute, iar grupurile parlamentare au 78 de minute, fiind câte 10 secunde pentru fiecare parlamentar. Astfel, PSD are 35 de minute, PNL – 16 minute, USR – 7 minute, UDMR şi ALDE câte 5 minute, PMP – 2 minute, minorităţile naţionale – 3 minute, iar neafiliaţii – 5 minute, potrivit Agerpres.

Comisiile de buget-finanţe au dat marţi noapte raport favorabil asupra proiectului legii bugetului de stat pe anul 2019, cu 21 de voturi „pentru” şi 11 „împotrivă”, Bugetul Asigurărilor sociale, primind 19 voturi pentru şi 18 voturi împotrivă.

Raportul comisiilor conţine 69 de amendamente admise la proiectul bugetului de stat şi peste 3.400 de amendamente respinse.

Proiectul de buget de stat a fost adoptat vineri de Guvern şi trimis Parlamentului.