Proiectul de interconectare a reţelelor de transport al gazelor naturale, pe ultima sută de metri

Proiectul de interconectare a reţelelor de transport al gazelor naturale va fi gata în acest an, a anunţat premierul Republicii Moldova.

03 mart. 2012, 14:12
Proiectul de interconectare a reţelelor de transport al gazelor naturale, pe ultima sută de metri

Membrii guvernelor român şi moldovean au convenit ca proiectul de interconectare a reţelelor de transport al gazelor naturale să fie finalizat în acest an, a anunţat premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, la finalul şedinţei comune a celor două Cabinete, potrivit Mediafax.

„Unul dintre subiectele discutate a fost interconectarea reţelelor de transport al gazelor naturale. Am convenit că vom face tot ce este posibil ca acest proiect să fie finalizat până la sfârşitul acestui an”, a spus Filat.

În vara anului trecut, oficialii declarau că realizarea gazoductului Ungheni-Iaşi, investiţie de 19 milioane de euro, este susţinută atât de Uniunea Europeană, cât şi de Federaţia Rusă.

Aceştia arătau că Uniunea Europeană a fost de acord să acorde un grant de 7 milioane de euro pentru realizarea conductei de gaze, iar autorităţile moldovene discută deja cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii pentru finanţarea diferenţei.

Consumul anual de gaze al Republicii Moldova se ridică la 3 miliarde metri cubi, în timp ce al României este de circa 14 miliarde metri cubi.

Prin această conductă România va putea să importe şi să exporte gaze naturale. O cantitate cuprinsă între 16 şi 18% din gazele exportate de Gazprom în Europa trec prin conducte aflate pe teritoriul Republicii Moldovei, potrivit lui Lazăr.