Proiectul de modificare a Codului fiscal, în primă lectură în şedinţa de Guvern. Deduceri pentru salariaţii tineri şi cei cu copii VIDEO

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Codului fiscal este parcurs, miercuri, în primă lectură în şedinţa de Guvern, iar ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a anunţat că acesta prevede deduceri pentru salariaţii tineri şi cei cu copii.

06 iul. 2022, 12:32
Proiectul de modificare a Codului fiscal, în primă lectură în şedinţa de Guvern. Deduceri pentru salariaţii tineri şi cei cu copii VIDEO

Premierul Nicolae Ciucă a declarat în şedinţă că este foarte clar că avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate. Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a afirmat că ”proiectul prevede o serie de ajustări ale Codului Fiscal, care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în PNRR”.

„Practic, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi au veniturile până la 4.500 de lei şi în acest scop avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, inclusiv copii, dar mai ales pentru salariaţii tineri de până la 26 de ani. Cu titlu de noutate, se introduce o deducere de 15% din impozit pentru a creşte, până la urmă, şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde înregistrăm un şomaj de natură structurală, dar şi pentru angajaţii care au copii în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi, să zic aşa, evitarea abandonului şcolar. Pentru fiecare copil se va primi o deduce suplimentară de 100 de lei”, a afirmat ministrul.

El a explicat că, în contrapondere, sunt prevăzute o serie „ajustări” pe partea de companii, de „eliminări ale unor facilităţi”, solicitate inclusiv de către Comisia Europeană şi prevăzute în PNRR.

„În contrapondere, avem o serie de ajustări pe partea de capital şi pe parte de companii, care, în fapt, nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilităţi, reconversia sau restructurarea unor facilităţi acordate în anumite zone, facilităţi care şi-au atins deja elementul de potenţial în anii care au trecut, iar în acest moment sunt solicitate a fi eliminate şi de către Comisia Europeană şi de către PNRR, dar chiar şi de către o foarte mare parte a mediului de afaceri”, a spus Câciu.

Citeşte şi: Preţ benzină şi motorină 6 iulie 2022. Cât a ajuns să coste un litru carburant în benzinăriile din ţară

Ministrul a adăugat că măsurile de „echilibrare şi ajustare fiscală” vizează, totodată, o „reconversie economică”, susţinând dezvoltarea. El a menţionat în acest sens extinderea facilităţii de profit reinvestit către companiile care dezvoltă noi capacităţi de producţie, de procesare sau retehnologizare a liniilor pe care le au. În ceea ce priveşte microîntreprinderile, Adrian Câciu a precizat că acestea au din punct de vedere cantitativ o pondere foarte mare în economia României, ca urmare sunt vizate facilităţi fiscale destinate antreprenorilor şi companiilor care au cel puţin un angajat.

„Sunt elemente pe care le-am avut în vedere şi în discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional. De altfel, la baza acestor modificări sunt două studii de la Fondul Monetar Internaţional, unul de la Banca Mondială şi unul al Comisiei Europene privind recomandări adresate României pentru ceea ce înseamnă consolidarea fiscală”, a indicat el.

Câciu a menţionat şi implementarea digitalizării ANAF în vederea unei colectări mai eficiente la bugetul de stat. El a adăugat că Guvernul îşi doreşte să se ajungă la un grad de conformare voluntară de 95% în 2024.

„Totodată, dincolo de această ordonanţă, nu renunţăm la efortul care este cel mai important: efortul de consolidare fiscală din perspectiva colectării, digitalizării instituţiilor, astfel încât să ajungem la un grad de conformare voluntară în orizontul lui 2024 de 95%. Practic, efortul statului va veni în contrapondere cu efortul pe care îl cerem contribuabilului”, a transmis ministrul.

Citeşte şi: Ratele românilor la bănci au crescut cu circa 1.000 de lei într-un singur an. BNR majorează iar dobânda-cheie

Potrivit acestuia, proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Codului fiscal vizează ajustări care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în programul de guvernare, dar şi în ceea ce priveşte statutul de membru al NATO, „în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei române” şi pentru îmbunătăţirea securităţii naţionale în contextul războiului din Ucraina.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat că nu este vorba despre eliminarea de facilităţi destinate companiilor, ci mai degrabă despre „eliminarea de excepţii”.

„Eu nu le-aş zice eliminarea de facilităţi, ci mai degrabă eliminarea de excepţii, pentru că o parte dintre ele sunt excepţii şi ne-am angajat prin PNRR, precum şi în întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii organismelor internaţionale de profil ca aceste excepţii să fie eliminate şi să ajungem în sfârşit la o aplicare unitară a prevederilor legale în domeniul fiscal”, a explicat el.

Prim-ministrul a adăugat că în ultima perioadă a avut întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai patronatelor şi sindicatelor, iar în urma discuţiilor a reieşit necesitatea unor „decizii coordonate”.

„Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă şi, desigur, angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltării economice într-un cadru fiscal cât se poate de bine agregat la nevoile şi la situaţia curentă. Astfel, în şedinţa de Guvern de astăzi vom avea, în primă lectură, un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează Codul fiscal”, a transmis el.

Citeşte şi: Angajări în România. Se dau 3000 de lei în mână chiar dacă nu ai experienţă sau studii