Legile Educației, adoptate de plen. Ligia Deca: Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii învăţământului preuniversitar, cu 191 de voturi "pentru", 68 de voturi "contra" şi 11 abţineri. Și tot miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 189 de voturi "pentru", 74 "împotrivă" şi 10 abţineri, proiectul legii învăţământului superior.

10 mai 2023, 15:25
Legile Educației, adoptate de plen. Ligia Deca: Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru

Legile Educaței au fost adoptate în Camera Deputaților. Proiectul legii învăţământului preuniversitar a fost adoptat de plenul Camerei Deputaților. Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat că pachetul de legi ale educaţiei reprezintă proiectul ambiţios pe care coaliţia de guvernare şi l-a asumat.

„Ministerul Educaţiei cu echipa sa şi cu ajutorul întregii societăţi a elaborat un pachet de reforme coerente, măsuri predictibile. Vorbim despre o modificare necesară a sistemului de învăţământ, iar investiţiile, prioritizarea zonelor defavorizate la alocările bugetare şi măsurile care vizează succesul pe întreg parcursul educaţional sunt doar câţiva dintre pilonii de bază ai acestui proiect. Învăţământul românesc are nevoie de toată susţinerea. Protestul cadrelor didactice de astăzi confirmă acest lucru. Am clarificat în discuţiile pe care le-am avut inclusiv ieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ că ne dorim aceleaşi lucruri. În calitate de ministru al Educaţiei voi lupta pentru ca profesia de dascăl, de cadru didactic, să fie una respectată. (…) Munca profesorilor trebuie apreciată, iar în Ministerul Educaţiei vor găsi întotdeauna un partener”, a spus ministrul Deca.

Citește și: Circa 10.000 de sindicaliști din Educație au mărșăluit miercuri pe străzile Capitalei. Se pregătesc de grevă generală în 22 mai. Preşedintele FSE Spiru Haret: Vom transmite Guvernului că suntem hotărâţi să continuăm acţiunile de protest

Ligia Deca a menţionat că legea învăţământului preuniversitar a fost intens dezbătută, iar forma supusă procesului parlamentar reprezintă rezultatul unui efort colectiv la care au contribuit voluntar mii de oameni.

Preşedintele Comisiei pentru învăţământ de la Camera Deputaţilor, Natalia Intotero, a prezentat principalele amendamente adoptate de deputaţi la proiectul de lege, printre acestea numărându-se şi cel referitor la atragerea operatorilor economici către învăţământul dual, înfiinţarea de cabinete medicale şi cabinete medicale stomatologice până la în anul 2027 pentru toate instituţiile de învăţământ speciale din România, iar până în anul 2030 pentru toate celelalte instituţii de învăţământ de masă.

Medicii care termină cursurile masterului didactic vor putea să predea la clase module prin care se vor introduce cunoştinţe referitoare la educaţia pentru sănătate, nutriţie şi alimentaţie sănătoasă, este un alt amendament adoptat.

Citește și: Vacanţa de vară 2023. Când începe cea mai lungă vacanţă pentru elevi. Calendar Bac 2023 şi Evaluare naţională 2023

La capitolul siguranţa în şcoli s-a propus monitorizarea cu camere video în sălile de clasă cu acordul părinţilor, sancţiuni graduale atât pentru cadre didactice, cât şi pentru elevii care comit abateri disciplinare, dar şi măsuri de securitate în caz de incendiu, risc seismic, sau accidente, a mai spus Intotero.

Alte prevederi din proiect sunt: extinderea programului de rechizite şcolare pentru elevii care provin din medii dezavantajate, reglementarea învăţământului din penitenciare.

Tot miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legii învăţământului superior.

„Împreună am introdus măsuri menite să reducă şi să combată abandonul universitar, pilon inclus, aşa cum ştiţi, şi în legea învăţământului preuniversitar. Se înfiinţează programul naţional de reducere a abandonului universitar care vizează creşterea retenţiei studenţilor din instituţiile de învăţământ superior şi prevede măsuri pentru a sprijini tranziţia de la liceu către universitate. Mai mult, propune măsuri pentru reînmatricularea studenţilor de tip a doua şansă. Ca o noutate, a fost consolidat învăţământul superior dual tocmai pentru a lega mai bine universităţile de nevoia pieţei muncii şi pentru a permite mediului privat, angajatorilor să aibă un rol mai important în formarea la acest nivel. Această măsură se bucură, inclusiv, de o alocare consistentă din fonduri europene”, a afirmat Deca.

Ea a menţionat că proiectul prevede alinierea sistemul de învăţământ superior românesc la bunele practici internaţionale, prin încurajarea schimburilor de experienţă, mobilitatea prin programul naţional pentru internaţionalizare universitară.

„În aceeaşi lege există o serie de norme de etică şi deontologie universitară clar stabilite şi bine diferenţiate. Am introdus un sistem clar şi bine definit de sancţiuni aplicabile tuturor părţilor implicate în procesul educaţional. În paralel, aceste politici de etică şi deontologie vor fi transpuse într-un cod cadru de etică şi deontologie universitară pe baza cărora fiecare universitate din România îşi va adapta propriul cod. Am transparentizat şi procedura de acordare şi eventuală anulare a titlurilor de doctori. În această privinţă putem menţiona că toate tezele de doctorat vor fi publicate pe o platformă naţională pentru 90 de zile calendaristice înainte de a fi susţinute. Vom da şansa celor interesaţi să consulte toate tezele ce urmează a fi susţinute şi, dacă există suspiciuni, să poată fi incluse în procesul de susţinere şi judecarea tezei. Vom întări astfel prevenţia în ceea ce priveşte fenomenul plagiatului”, a mai spus Deca.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat pe aceste proiecte, iar Senatul este cameră decizională.