Proiectul „O şansă pentru cuplurile infertile”, prelungit cu doi ani

Proiectul "O şansă pentru cuplurile infertile" va fi implementat şi în perioada ianuarie 2019-decembrie 2020, conform unei hotărâri adoptate miercuri în unanimitate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

12 dec. 2018, 11:37
Proiectul „O şansă pentru cuplurile infertile”, prelungit cu doi ani

Proiectul prevede acordarea unui sprijin financiar sub formă de vouchere în valoare de 13.800 lei/cuplu pentru 2.000 de cupluri infertile din Municipiul Bucureşti, cu afecţiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală.

Bugetul multianual al proiectului este prevăzut la 27,7 milioane lei. În termen de 15 zile de la aprobare, ASSMB va elabora regulamentul în vederea implementării.

În fişa de proiect sunt citate datele Institutului Naţional de Statistică, potrivit cărora în România „rata infertilităţii creşte alarmant”.

„Se estimează că în acest ritm, în anul 2050, România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent. Motivul principal este cauzat de faptul că foarte multe femei pun cariera pe primul plan. Unul dintre efectele nefavorabile îl reprezintă creşterea vârstei medii a mamei la prima naştere, acest lucru atrăgând de la sine o serie de probleme, cum ar fi rata de fertilitate mult mai scăzută”, prevede documentul.

Se menţionează că potrivit datelor Eurostat, România se află printre primele cinci state care înregistrează un declin demografic important. Astfel, unul din şase cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăţi în a obţine sarcina. 25% dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcină între 35-39 de ani, iar 34% dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcină în jurul vârstei de 40 de ani. În 50% dintre cazuri, o problemă masculină contribuie la cauza infertilităţii, iar o treime dintre cuplurile infertile se confruntă cu cel puţin o cauză referitoare la inabilitatea de a concepe un copil.

Potrivit expunerii de motive, statisticile primei etape a proiectului, pentru perioada 14 iunie-3 decembrie, indică un număr de 838 de dosare aprobate, 159 de proceduri medicale finalizate şi decontate, 445 proceduri medicale în curs de desfăşurare. De asemenea, 201 beneficiari se află în faza de demarare a procedurilor medicale, ca urmare a primirii voucherelor.

„Rata de succes este de 70%, respectiv 112 sarcini confirmate, din totalul de 159 de proceduri finalizate şi decontate la zi”, prevede expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea.