Proiectul prin care urma să se exporte apă potabilă în Ungaria, blocat de un an de ţara vecină

Proiectul prin care urma să se exporte în Ungaria apă potabilă din 20 de puţuri situate în judeţul Arad, prin intermediul unei conducte de 33 de kilometri, aproape finalizată în Arad, este blocat de aproximativ un an, după ce partea ungară a întrerupt finaţarea, deşi 80 la sută din lucrări au fost executate pe teritoriul ţării noastre. Conducta ar fi trebuit să devină operaţională la începutul anului 2017, pentru a asigura apă pentru 350.000 de oameni din 60 de localităţi aflate în judeţul Bekes.
Alina Costache
03 iul. 2018, 12:57
Proiectul prin care urma să se exporte apă potabilă în Ungaria, blocat de un an de ţara vecină

Primele discuţii între autorităţile judeţelor Arad şi Bekes pentru exportul de apă potabilă în Ungaria au fost purtate în 2004, la solicitarea părţii ungare.

În 2011, autorităţile celor două judeţe au semnat actele de constituire a societăţii cu capital mixt româno-ungar Aqua Trans Mureşul SA, care a concesionat 20 de foraje de apă printr-un contract semnat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Arad.

Firma are rolul de a asigura transferul de apă potabilă peste graniţă, prin intermediul unei conducte de 33 de kilometri care se află în fază de construire cu fonduri asigurate de autorităţile din Bekes, aproximativ zece milioane de euro.

Termenul iniţial pentru finalizarea lucrărilor era 30 iunie 2016, însă acesta a fost decalat pentru decembrie 2016. Totuşi, proiectul nu a fost finalizat nici în prezent, orice lucrări fiind suspendate de aproximativ un an.

Surse din cadrul administraţiei judeţului Arad şi din cadrul Companiei de Apă Arad – care deţine 50 la sută din acţiunile la Aqua Trans Mureşul SA, în timp ce 50 la sută sunt deţinute de o companie de apă din Bekes – au declarat pentru News.ro că proiectul este blocat din cauză că partea ungară a întrerupt finanţarea.

Directorul Aqua Trans Mureşul SA, Arnold Bajo, a confirmat pentru News.ro suspendarea proiectului, fără a putea oferi motivul întreruperii finanţării, arătând că până în urmă cu un an s-a construit o mare parte din conducta care trece prin judeţul Arad.

„Din cei 33 de kilometri de conductă prevăzută în proiect, în Arad urmau să fie 22, iar lucrările sunt la un stadiu al execuţiei de 80 la sută. Totuşi, pentru că nu mai există finanţarea, lucrările sunt oprite”, a declarat Bajo.

Lucrările executate deja în judeţul Arad au costat aproximativ 5.000.000 de euro, bani asiguraţi de judeţul Bekes.

Cheltuielile de funcţionare a societăţii Aqua Trans Mureşul SA sunt suportate, din 2011, atât de Compania de Apă Arad, cât şi de cea din Bekes, respectiv cei doi acţionari.

Surse din cadrul administraţiei judeţene din Arad afirmă însă că potrivit înţelegerilor cu omologii ungari, în cazul în care proiectul nu se va concretiza, costurile suportate deja de Compania de Apă Arad urmează să fie recuperate de la autorităţile ungare.

În următoarea perioadă, oficialii din Arad şi Bekes au programate discuţii pentru a căuta soluţii de deblocare a proiectului.

Pe de altă parte, conform unor surse din cadrul Consiliului Judeţean, Ministerul Afacerilor Externe nu şi-a dat încă avizul pentru această cooperare transfrontalieră.

La momentul lansării proiectului, autorităţile locale din Arad şi Bekes anunţau că fac demersuri pe lângă Guvernul României pentru a accepta semnarea unui acord inter-guvernamental în vederea transferului de apă peste graniţă.

Conform site-ului Ambasadei României la Budapesta, subiectul va fi pus pe ordinea de zi a Comisiei mixte româno-ungare a celor două ministere la o şedinţă viitoare.

Parteneriatul semnat între Arad şi Bekes prevede ca din 20 de puţuri existente în judeţul Arad să fie extrasă şi livrată o cantitate medie de 22.000 de metri cubi de apă pe zi, dar nu mai mult de 30.000 de metri cubi pe zi.

Apa ar fi destinată unei populaţii de 350.000 de locuitori din 60 de localităţi de peste graniţă, care se alimentează în prezent din surse de calitate inferioară, astfel că apa trebuie tratată intens şi la costuri foarte ridicate pentru a deveni potabilă.

Preţul de livrare nu a fost stabilit, deocamdată, iar reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad afirmă că cetăţenii judeţului nu vor fi afectaţi de acest parteneriat, pentru că în prezent se foloseşte 30 la sută din resurse.

Din resursa de apă existentă, 30 la sută ar urma să fie livrată în Bekes, 30 la sută reprezintă consumul în Arad, iar 40 la sută va constiuit rezerva de apă a judeţului.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca este hotărâtă să rupă normele! Vrea să dea lovitura pe scena de la Untold
Fanatik.ro
Alimentul foarte des consumat, dar care ar trebui să fie evitat de femei însărcinate și copii. Puțini știu asta
Capital.ro
Ne-a părăsit cea mai mare actriță. A fost un simbol. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Nu va fi uitată
Playtech.ro
VIDEO: Orașul în care aproape toți locuitorii sunt veri. Boala misterioasă care i-a unit și i-a pus în alertă cercetătorii
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Pastila banală care poate salva viața în caz de infarct, de care românii au uitat. Cum o administrezi corect
wowbiz.ro
Anunțul cutremurător despre fiul lui Ionel Ganea. Soția fostului fotbalist, Monica, a confirmat totul. Ți se rupe sufletul
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cea mai urâtă lună mai. Frig neobișnuit și ploi enervante
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Întreruperi de curent în România, în perioada 12-16 mai. Lista județelor afectate
Cancan.ro
Descoperirea scârboasă a lui Piedone, într-un restaurant din Constanța: Ăsta n-a mai avut putere…
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Tragedie în lumea muzicii. Ne-a părăsit cel mai mare cântăreț: A atins milioane de oameni din întreaga lume
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Dorința incredibilă a unui tată care și-a lăsat fetița de 2 ani să moară în mașină. În timp ce canicula o ucidea pe copilă, bărbatul se juca pe consolă
Horoscop Luni, 12 mai 2025. Zodia care se dedică astăzi în totalitate iubirii
MediaFlux
Europa în fierbere. Rusia mută trupe la granița cu Finlanda
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Sunt considerate fructele viitorului. Se adaptează la secetă, terenuri aride și se pot consuma proaspete, deshidratate sau în conserve