Proiectul ”România Educată”: Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute, anual putând avea loc transferuri între ele, pe baza competenţelor

La liceele pentru care cererea depăşeşte oferta ar putea să se organizeze examen de admitere, prevede o variantă de lucru a proiectului ”România Educată”, pentru care preşedintele Klaus Iohannis a iniţiat de luni trei zile de consultări. De asemenea, învăţământ liceal ar urma să aibă trei rute - teoretic, profesional şi vocaţional - fiecare de 4 ani, finalizate cu examen de bacalaureat, iar anual va exista posibilitatea transferului între ele, pe baza competenţelor.

06 iul. 2021, 14:09
Proiectul ”România Educată”: Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute, anual putând avea loc transferuri între ele, pe baza competenţelor

Proiectul „România Educată”: Învăţământul liceal ar urma să aibă trei rute şi s-ar putea reveni la bacalaureat unic

O variantă de lucru a proiectului ”România Educată” prevede că toate cele trei linii de învăţământ sunt considerate ca având un prestigiu comparabil, anual putând avea loc transferuri între ele, pe baza competenţelor.

În cazul rutei profesionale există varianta obţinerii unei certificări profesionale de nivel 3, după clasa a Xl-a.

Bacalaureatul va urmări un profil naţional, pe care toţi elevii trebuie să îl deţină, indiferent de linia de învăţământ urmată, potrivit news.ro.

Citeşte şi: ADMITERE LICEE înainte de Evaluarea Naţională şi Bacalaureat unic, pe model PISA

„România Educată”: Examen de admitere la liceele pentru care cererea depăşeşte oferta

Absolvenţii de clasa a VIII-a ar putea susţine examen de admitere la liceu, înainte de desfăşurarea Evaluării Naţionale, în cazul în care la liceul la care doresc să studieze cererea este mai mare decât numărul de locuri disponibile. Locurile neocupate în urma examenelor de admitere se vor ocupa în ordinea notelor de la Evaluare Naţională, mai precizează sursa citată.

Citeşte şi: Admitere liceu 2021. Lista locurilor disponibile în liceele din România

În schimb, structura învăţământului preuniversitar va fi similară celei actuale: educaţie antepreşcolară  – 0- 2/3 ani în creşe şi centre de zi; educaţie preşcolară – 3 – 6 ani, în grădiniţe; ciclul primar – clasa pregătitoare – clasa a lV-a; ciclul secundar inferior – clasele V – Vlll; ciclul secundar superior – clasele lX – Xll.

„România Educată” este proiectul naţional iniţiat de preşedintele României menit să susţină reaşezarea societăţii pe valori, dezvoltarea unei culturi a succesului bazate pe performanţă, muncă, talent, onestitate şi integritate.

Preşedintele Klaus Iohannis are, marţi, consultări cu conducerea Parlamentului şi cu membri ai Comisiilor de Învăţământ din cele două camere pe tema Proiectului ”România Educată”, după ce luni s-a întâlnit cu liderii coaliţiei de guvernare şi cu ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu.

Următoarea întâlnire din seria de consultări anunţate de şeful statului va avea loc miercuri şi vor participa partenerii de dialog social din zona educaţiei şi reprezentanţii organizaţiilor nonguvernamentale implicate în proiectul ”România Educată”.