Propolisul, miracolul din inima naturii. Ajută în tratarea diabetului și la prevenirea cancerului

Propolisul este un produs apicol cu adevărat miraculos datorită proprietăților sale antivirale, antibacteriene, antifungice și antiinflamatorii. Acest compus poate fi utilizat și în tratamentul anumitor boli cronice.

22 ian. 2022, 16:11
Propolisul, miracolul din inima naturii. Ajută în tratarea diabetului și la prevenirea cancerului

Propolisul este un aliment asemănător rășinii, obținut de albine din mugurii de plop și copaci purtători de conuri.

Albinele produc ropolisul din rășina coniferelor sau copacii veșnic verzi. Când albinele combină seva cu propriile lor secreții și ceara de albine, ezultăun produs lipicios, maro-verzui, folosit pentru a-și construi stupii. Acesta este propolisul.

Ce este Căpăceala, leacul miraculos, obținut de apicultori. Antibioticul natural care vindecă o serie de afecțiuni

Cu mii de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru proprietățile sale medicinale. Grecii îl foloseau pentru a trata abcesele. Asirienii îl pun pe răni și tumori pentru a lupta împotriva infecțiilor și pentru a ajuta procesul de vindecare. Egiptenii îl foloseau la îmbălsămarea mumiilor.

Compoziția propolisului poate varia în funcție de locația albinelor și la ce copaci și flori au acces. De exemplu, propolisul din Europa nu va avea aceeași compoziție chimică ca propolisul din Brazilia. Acest lucru poate face dificil pentru cercetători să ajungă la concluzii generale cu privire la beneficiile sale pentru sănătate.

Propolisul pare să ajute la lupta împotriva bacteriilor, virușilor și ciupercilor. De asemenea, ar putea avea efecte antiinflamatorii și poate ajuta pielea să se vindece. Propolisul este rareori disponibil în forma sa pură. Se obține de obicei din stupi.

Compușii vindecători din propolis
Cercetătorii au identificat peste 300 de compuși în propolis. Majoritatea acestor compuși sunt forme de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanți care luptă împotriva bolilor și a daunelor în organism.

Mai exact, propolisul conține polifenoli numiți flavonoide. Flavonoidele sunt produse în plante ca formă de protecție. Se găsesc în mod obișnuit în alimentele despre care se crede că au proprietăți antioxidante, inclusiv: fructe, ceai verde, legume, vin roșu.

Propolisul poate fi eficient pentru tratarea următoarelor afecțiuni cronice

Oamenii folosesc de obicei propolisul pentru diabet, herpes și inflamații sau răni în interiorul gurii. De asemenea, este folosit pentru arsuri, afte, herpes genital și multe alte afecțiuni.

Diabet. Luarea propolisului pe cale orală pare să îmbunătățească nivelul zahărului din sânge la persoanele cu diabet. Dar nu pare să afecteze nivelul de insulină sau să îmbunătățească rezistența la insulină.

Herpes. Aplicarea unui unguent sau a unei creme care conțin 0,5% până la 3% propolis de cinci ori pe zi poate ajuta herpesul bucal să se vindece mai repede și să reducă durerea.

Inflamații și răni în interiorul gurii (mucozită orală). Luarea propolisului pe gură sau clătirea gurii cu o apă de gură cu propolis ajută la vindecarea rănilor cauzate de medicamentele împotriva cancerului.

Cele mai PUTERNICE antibiotice NATURALE. Le poţi lua fără reţetă şi vei avea un sistem imunitar de oţel

Propolis ca adjuvant homeopat în tratamentul cancerului

S-a sugerat că propolisul are un rol și în tratarea anumitor tipuri de cancer. Potrivit unui studiu, unele dintre efectele anticancerigene ale substanței includ:

  • împiedică înmulțirea celulelor canceroase
  • reduce probabilitatea ca celulele să devină canceroase

Studiul a mai sugerat că propolisul ar putea fi o terapie complementară – dar nu unic tratament – pentru cancer. Un alt studiu a constatat că administrarea de propolis chinezesc ar putea fi o terapie complementară utilă în tratarea cancerului de sân, datorită efectelor sale antitumorale asupra celulelor canceroase de sân.