Propunere inedită: Primăriile, obligate să planteze un copac pentru fiecare nou-născut

Deputaţii PSD, Cătălina Ştefănescu şi Mihai Sturzu, au depus la Senat un proiect de lege care obligă primăriile să planteze un copac pentru fiecare nou-născut.

10 apr. 2013, 09:10
Propunere inedită: Primăriile, obligate să planteze un copac pentru fiecare nou-născut

Proiectul de lege prevede „stoparea pierderii zonelor verzi din ţară şi pe termen lung îmbunătăţirea mediului înconjurător prin dezvoltarea mai multor spaţii verzi„.

Potrivit iniţiativei legislative, „în termen de 6 luni de la înregistrarea fiecărei naşteri primăriile vor asigura plantarea câte unui copac pentru fiecare nou-născut”, în localităţile cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori.

În proiect mai este prevăzut şi faptul că „la fiecare 12 luni primăriile trebuie să comunice Consiliilor Judeţene şi Autorităţii pentru Protecţia Mediului judeţeană numărul, tipul şi locul copacilor plantaţi”.

Autorităţile pentru Protecţia Mediului, împreună cu Regia Naţională a Pădurilor, vor efectua un recensământ anual centralizat, al tuturor copacilor plantaţi la nivelul întregii ţării.

În ceea ce priveşte costurile, în proiect este menţionat că „Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice va asigura un necesar de 20% din costul anual al proiectului, restul de 80% urmând a fi asigurat din bugetul local„.

Ar fi extraordinar ca în fiecare oraş să se planteze 100, 200 de copăcei în fiecare an pentru că aproximativ acesta este numărul de nou-născuţi în fiecare oraş cu o populaţie de peste 15.000 de locuitori. Are şi o valoare simbolică acest proiect al nostru, pentru că ne gândim dacă acest proiect va ajunge realitate, se va implementa, practic în următorii ani în România se va naşte o generaţie de oameni care ştiu că s-au născut odată cu un copac. Sper ca acest lucru să aducă în sufletul fiecărui copil din ţara noastră grija şi responsabilitatea faţă de mediu şi natură„, a declarat Mihai Sturzu, deputat PSD.

Iniţiativa legislativă aparţine celor mai tineri parlamentari din Parlamentul României, în frunte cu Cătălina Ştefănescu, fostă consilieră a lui Liviu Dragnea şi cu Mihai Sturzu, membru al trupei Hi-Q.