CODUL RUTIER s-ar putea schimba: Cum se şterg punctele-amendă şi ce riscă şoferii agresivi în trafic

Mai mulţi senatori PSD, precum şi un senator PNL, vor să le facă viaţa mai uşoară şoferilor care primesc amendă şi totodată le este luat şi permisul auto pentru o perioadă limitată de timp.

20 sept. 2016, 06:38
CODUL RUTIER s-ar putea schimba: Cum se şterg punctele-amendă şi ce riscă şoferii agresivi în trafic

COD RURIER 2016. Potrivit propunerii legislative, şoferii care îşi plătesc amenda în termen de cel mult două zile lucrătoare beneficiază de o înjumătăţire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, dar şi de o reducere la jumătate a contravalorii amenzii. 

Legislaţia actuală prevede ca în cazul în care un şofer primeşte amendă şi îi este reţinut şi permisul auto, el să beneficieze doar de o înjumătăţire a amenzii în momentul în care aceasta este achitată în maxim două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatatare a contravenţiei. 

Propunerea legislativă a fost trimisă spre dezabtere Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.

Şoferii agresivi şi şmecherii la volan vor plăti amenzi grele. Senatorii au pregătit mai multe modificări la Codul Rutier prin care cei care claxonează nejustificat sau aruncă mucuri de ţigări pe geam vor plăti amenzi de până la 1000 de lei. Pe lângă o amendă, şoferii care conduc pe trotuar sau fac slalom printre autoturisme rămân şi fără permis de conducere pentru două luni.

Printre prevederile Codului Rutier care vor fi dezbătute de senatorii în Comisia de Transporturi este şi cea care reintroduce sancţiunea ridicării autovehiculului.

Maşinile vor putea fi ridicate atât de autorităţile publice, dar şi de operatori privaţi. Şi nici amenda pentru parcarea neregulamentară nu este de neglijat. Va fi de aproape 625 de lei, iar cei care nu o achită în 24 de ore, vor mai fi nevoiţi să plătească alţi 300 de lei pentru fiecare zi de întârziere.

Cât despre amenzile de circulaţie, cel mai dur vor fi sancţionaţi vitezomanii. Şoferii prinşi cu viteză mai mare de 60-70 de km/h peste limita legală riscă o amendă maximă de 6250 de lei şi li se mai ia şi permisul pentru trei luni. Între 2600 şi 6200 de lei plus 6 puncte de penalizare pot fi sancţionaţi şi şoferii care depăşesc cu 30-40 de km/h viteza maximă.

Cei care fac întreceri neautorizate dar şi şmecherii cu girofar sau cu aparate pentru detectarea radarelor, vor plăti o amendă de până la 2500 de lei.

Agresivii la volan, adică şoferii care frânează brusc, fac slalom printre maşini sau depăşesc coloana de la semafor, rămîn două luni fără permis şi plăteasc între 700 şi 1000 de lei. Tot la fel de mult vor fi taxaţi şi motocicliştii care circulă pe o roată, cei care aruncă mucuri de ţigară pe geamul maşinii sau blochează intersecţiile. O prevedere în plus este cea referitoare la biclişti. Ei vor fi amendaţi cu câte 625 de lei dacă nu circulă pe banda special destinată.

Vorbitul la telefonul mobil în timpul mersului, nepurtarea centurii de siguranţă sau neacordarea de prioritate maşinilor de intervenţie îi lasă pe cei prinşi fără 625 de lei.