Propunere legislativă: Parlamentarii cu un mandat întreg să devină automat funcţionari publici, FĂRĂ concurs

Un proiect PSD-UNPR-PNL propune modificarea legii privind statutul funcţionarului public, astfel încât parlamentarii cu un mandat întreg şi cu studii superioare să devină automat funcţionari publici, fără a trece printr-un concurs, aşa cum prevede, în prezent, legislaţia.

03 mart. 2016, 11:00
Propunere legislativă: Parlamentarii cu un mandat întreg să devină automat funcţionari publici, FĂRĂ concurs

Propunerea legislativă semnată de 37 de senatori de la PSD, UNPR şi PNL, dar şi independenţi a fost deja înregistrată la Senat, scrie news.ro.

Iniţiatorii precizează în expunerea de motive la propunerea legislativă că în prezent, legea este ”extrem de restrictivă cu privire la intrarea în Corpul funcţionarilor publici, stabilind ca unică condiţie de profesionalizare a funcţiei publice concursul”. 

Ei sunt de părere că actuala lege ”nu este actualizată la cerinţele de dezvoltare ale societăţii şi nu are în vedere eficienţa administraţiei publice şi calitatea managementului în administraţie, dar şi experienţa dobândită pentru a ocupa diferite funcţii de conducere”. 

Iniţiatorii arată că în practica Uniunii Europene, ”profesionalizarea funcţiei publice nu se limitează la a fi ocupată numai prin concurs şi instituie tratamente juridice distincte pentru anumite categorii de persoane”. 

Parlamentarii propun modificarea articolului 2 din Legea nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor Publici, astfel încât funcţionarii publici sunt ”persoanele numite în condiţiile legii precum şi senatorii şi deputaţii care au exercitat un mandat complet de parlamentar. De asemenea, persoana care a fost eliberată din funcţia publică şi se află în corpul de rezervă al funcţionarilor publici îşi păstrează calitatea de funcţionar public. 

Pentru a deveni înalţi funcţionari publici de drept, deputaţii şi senatorii trebuie să aibă un mandat complet în Legislativ şi studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau studii superioare de scurtă durată, absolvite cu diplomă.

Iniţiatorii specifică faptul că, prin propunerea legislativă, nu există un impact macroecoomic, nu există un impact asupra mediulu ide afaceri, şi nici impact social. 

La capitolul informaţiilor privind procesul de consultare cu organizaţii non-guvernamentale, institute de cercetare şi organizaţii implicate, iniţiatorii au menţionat ”nu este cazul”. 

Expunerea de motive la propunerea legislativă este semnată de senatorul PSD Florinel Butnaru.