Propunerea de constituire a unei comisii comune a Parlamentului pentru îmbunătăţirea votului în diaspora, avansată plenului reunit

Birourile permanente reunite vor avansa plenului comun al celor două Camere propunerea de constituire a unei comisii comune speciale a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru dezbaterea, în procedură de urgenţă, a propunerilor legislative care vizează îmbunătăţirea modului de votare în diaspora.

11 iun. 2019, 11:15
Propunerea de constituire a unei comisii comune a Parlamentului pentru îmbunătăţirea votului în diaspora, avansată plenului reunit

„Având în vedere disfuncţionalităţile constatate la secţiile de vot în străinătate cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European şi a desfăşurării referendumului, situaţie care se repetă în mod constant începând din anul 2014, vă propun constituirea unei comisii comune a Senatului şi a Camerei Deputaţilor pentru a discuta şi formula propuneri concrete în vederea modificării reglementărilor actuale de desfăşurare a procesului electoral în afara ţării. Rezolvarea urgentă acestei probleme este cu atât mai necesară, cu cât până la finele anului 2020 vom avea cel puţin trei scadenţe electorale”, se arată în cererea adresată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, Birourilor permanente reunite.

Potrivit vicepreşedintelui liberal al Senatului, Alina Gorghiu, plenul reunit va aproba constituirea comisiei în primul plen reunit, care va avea loc cel mai târziu săptămâna viitoare, la citirea moţiunii de cenzură pe care urmează să o depună Opoziţia.

„Am fost de acord cu înfiinţarea acestei comisii, dar cu discutarea cu prioritate a proiectelor aflate deja în procedură legislativă. Opoziţia are în Camera Deputaţilor cinci-şase proiecte legate de votul prin corespondenţă, vot electronic şi alte facilităţi, astfel încât cetăţenii din diaspora să îşi poată exprima dreptul de vot fără blocaje. Ne dorim să avem finalizate, la sfârşitul acestei sesiuni, propunerile de îmbunătăţire a legislaţiei, astfel încât ele să fie aplicabile la alegerile prezidenţiale. Cel târziu la data de 1 septembrie să fie totul publicat în Monitorul Oficial”, a spus, marţi, Gorghiu, după şedinţa Birourilor permanente reunite.

Potrivit lui Tăriceanu, Parlamentul trebuie să găsească „o soluţie flexibilă, eficace, nebirocratică pentru a uşura votul românilor din străinatate”.

„Birourile permanente reunite de astăzi au aprobat această propunere pe care am înaintat-o. Urmează ca grupurile parlamentare să îşi desemneze reprezentanţi în comisie şi am convenit ca până la finalul acestei sesiuni, analizând propunerile, comisia să ne facă o propunere care să poată fi supusă aprobării Parlamentului”, a afirmat Tăriceanu.