Propunerea Elenei Udrea privind drepturile persoanelor aflate în detenţie VIDEO

Deputatul Elena Udrea a anunțat, marți, că dorește organizarea unei dezbateri în Parlament privind drepturile persoanelor aflate în orice formă de detenție, urmând ca, în baza concluziilor desprinse, să fie elaborate inițiative legislative în domeniu.

29 sept. 2015, 15:24
Propunerea Elenei Udrea privind drepturile persoanelor aflate în detenţie VIDEO

Propunerea mea este să avem o dezbatere, (…) săptămâna viitoare, probabil marți sau miercuri. Tema dezbaterii ar trebui să fie respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, a tratatelor internaționale privind drepturile omului în cazul persoanelor de cetățenie română și nu numai aflate în orice formă de detenție pe teritoriul României”, a declarat Elena Udrea, la Palatul Parlamentului, scrie Agerpres.

Udrea a amintit că există un raport redactat în urma vizitei efectuate în România, în 2014, de Comitetul European pentru prevenirea torturii și tratamentelor inumane sau degradante, care ar trebui dezbătut.

Potrivit Elenei Udrea, în raport se menționează că trebuie alocați patru metri pătrați pentru fiecare deținut sau arestat și șase metri cubi de aer.

România are conform acestor norme 19.427 de locuri în penitenciare și aveam în 2014 (…) 32.428 de deținuți și arestați preventiv. Deci, mai mult cu 40% decât capacitatea de detenție. (…) Ni se cere să aplicăm anumite recomandări care s-au făcut de-a lungul timpului și care nouă ne sunt complet străine — de la a preveni această situație de a nu se ajunge la suprapopularea penitenciarelor până la modalitatea în care ele pot fi dezaglomerate. (…) Una dintre recomandări este să se apeleze la regimul privativ de libertate ca ultimă formă de pedeapsă, să se axeze pe pedepse neprivative de libertate, muncă în folosul comunității sau să se folosească detenția la domiciliu, utilizarea brățărilor de localizare până la modalități de reducere a numărului celor care deja sunt în penitenciare”, a explicat Udrea.

La dezbatere ar urma să fie invitați parlamentari, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Avocatului Poporului, Ministerului Justiției, ONG-urilor, Administrației Penitenciarelor, Ministerului de Interne.