Propunerea îndrăzneaţă a Greciei: LOTERIE pentru COMBATEREA EVAZIUNII fiscale

Autorităţile din Grecia analizează posibilitatea înfiinţării unei loterii speciale destinate să încurajeze populaţia să plătească Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA), informează Reuters citând un document guvernamental şi informaţiile apărute în presă.

03 dec. 2014, 17:33
Propunerea îndrăzneaţă a Greciei: LOTERIE pentru COMBATEREA EVAZIUNII fiscale

În prezent, consumatorii pot obţine unele reduceri la bunurile şi serviciile achiziţionate în Grecia printr-o înţelegere cu comercianţii pentru a le cumpăra fără chitanţă, evitând astfel plata unei TVA de 23%.

Potrivit unui document consultat miercuri de Reuters, Guvernul grec a inclus această’Loterie a TVA’ pe lista de propuneri de măsuri destinate combaterii evaziunii fiscale, trimisă Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional. Documentul nu precizează cum va funcţiona viitoarea loterie însă cel mai probabil va urma modelul unor scheme similare care au avut succes în Portugalia, Malta şi Slovacia.

Însă, potrivit cotidianului Kathimerini, populaţia va putea participa la viitoarea loterie prin trimiterea unui mesaj text care să conţină codul unic de pe chitanţa TVA.

Guvernul grec estimează că această loterie, combinată cu un control mai strict al facturilor, ar putea încasa cel puţin 500 de milioane de euro pe an, apreciind că aceasta este o ‘armă critică’ în combaterea evaziunii fiscale. Potrivit estimărilor unui oficial guvernamental, evaziunea fiscală costă Grecia aproximativ 15 miliarde de euro pe an, fiind unul dintre motivele pentru intrarea ţării în criză.

Citeşte şi Scandalul LuxLeaks: Preşedintele Comisiei Europene NU VREA să fie considerat PRIETENUL MARILOR CAPITALURI

În luna aprilie a acestui an, Portugalia a lansat o loterie a bonurilor fiscale la care poate fi câştigat în fiecare săptămână un Audi A4 sedan.

În România, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat miercuri de Ministerul Finanţelor Publice, românii vor putea câştiga lunar câte 1.200 de lei la Loteria bonurilor fiscale, participarea nefiind condiţionată de plata unei taxe, ci doar de înscrierea online a informaţiilor referitoare la bonurile fiscale din luna calendaristică anterioară organizării extragerii.