Propunerea legislativă care stabileşte procedura referendumului în cazul revizuirii Constituţiei, adoptată de Senat

Senatul a adoptat, în ședința plenului de marți, propunerea legislativă prin care se stabilește că referendumul național cu privire la revizuirea Constituției are loc în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ de revizuire legii fundamentale, data urmând să fie stabilită prin hotărâre de Guvern.

20 iun. 2017, 12:55
Propunerea legislativă care stabileşte procedura referendumului în cazul revizuirii Constituţiei, adoptată de Senat

Inițial, comisiile de specialitate ale Senatului acceptaseră fără amendamente propunerea legislativă inițiată de un grup de senatori PSD în care se stipula că referendumul național cu privire la revizuirea Constituției are loc în ultima duminică a perioadei de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a actului normativ de revizuire legii fundamentale.

Propunerea legislativă a fost retrimisă de plen Comisiilor juridică și de constituționalitate, acestea amendând actul normativ în sensul stabilirii procedurii în cazul în care Curtea Constituțională decide că s-au depășit limitele revizuirii legii fundamentale. De asemenea, stabilirea datei referendumului revine Guvernului.

„Proiectul legii constituționale adoptat de Camera Deputaților și Senat se publică în aceeași zi în Monitorul Oficial al României, partea I și se transmite Curții Constituționale. Dacă se constată că propunerea legislativă de revizuire depășește limitele revizuirii, inițiativa de revizuire se consideră nefinalizată și se transmite Camerei Deputaților, procedura urmând a fi reluată”, se arată în raportul suplimentar al Comisiilor juridică și de constituționalitate, însușit marți de plen.

Potrivit unui alt amendament, „cetățenii României sunt chemați să-și exprime voința prin vot în cadrul referendumului național cu privire la revizuirea Constituției organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului în conformitate cu art. 151 alin. 3 din Constituția României”.

„Guvernul stabilește prin Hotărâre data referendumului și aduce la cunoștință publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, această dată”, se stipulează în propunerea legislativă amendată de comisii și votată de plen.

Șerban Nicolae, membru al Comisiei juridice și unul dintre inițiatorii actului normativ, a explicat că cele cinci zile în care CCR trebuie să se pronunțe asupra constituționalității revizuirii sunt incluse în termenul de 30 de zile în care se poate organiza referendumul.

Traian Băsescu a solicitat retrimiterea din nou la comisii a actului normativ pentru a se renunța la ideea că „o intervenție la CCR nu suspendă procesul”. Propunerea de retrimitere a fost respinsă de plen.

Potrivit proiectului de act normativ, cheltuielile pentru organizarea și desfășurarea referendumului național privind revizuirea Constituției se suportă din bugetul de stat.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art. 6 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului a fost votată de Senat cu 79 de voturi pentru și 36 împotrivă, urmând a fi transmisă Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.