Propuneri ISJ Arad, după afişarea rezultatelor de la bacalaureat 2016. Elevii se vor bucura când vor afla ce se întâmplă cu examenele

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Arad anunţă că va avea ”o poziţie fermă” la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS), unde va propune eliminarea simulării bacalaureatului pentru clasa a XI-a şi renunţarea la sesiunea din toamnă. Inspectorii şcolari mai propun introducerea admiterii în licee şi transformarea unor şcoli gimnaziale cu rezultate slabe în şcoli incluzive.

14 iul. 2016, 12:13
Propuneri ISJ Arad, după afişarea rezultatelor de la bacalaureat 2016. Elevii se vor bucura când vor afla ce se întâmplă cu examenele

Şeful ISJ Arad, Claudius Mladin, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în raportul privind desfăşurarea examenelor naţionale în judeţ, care va fi transmis MENCS, va introduce o serie de observaţii şi va face propuneri de reforme.

Mladin a declarat că una dintre măsurile care ar trebui luate de minister este să se renunţe la simularea examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XI-a.

„Nu suntem de acord cu organizarea simulării la clasa a XI-a, pentru că elevii nu au materia finalizată, iar ultima probă a examenului de bacalaureat este cea la alegere, pentru care disciplina poate fi predată doar în ultimul an de liceu. De asemenea, profesorii sunt nevoiţi să oprească două săptămâni predarea materiei la clasa a XI-a, pentru recapitulările necesare înainte de simulare. Astfel, materia este parcursă cu întreruperi, iar asta se reflectă în capacitatea copiilor de a acumula cunoştinţe”, a spus inspectorul şcolar general, potrivit news.ro.

El a declarat că va avea „o poziţie fermă” în raportul ce va fi înaintat ministerului şi cu privire la alte subiecte.

„Vom mai propune ca a doua sesiune de bacalaureat să nu aibă loc în toamnă, pentru că nu se justifică. Ar trebui mutată în perioada simulărilor, prin februarie (…) Elevii care au corigenţe şi abia au trecut de ele cu media cinci nu au timp de pregătire pentru a obţine media şase la bacalaureat în a doua sesiune”, a spus Mladin.

Şeful ISJ Arad va mai propune ministerului să introducă admiterea în licee, afirmând că elevii care nu obţin media cinci trebuie înscrişi în învăţământul profesional, iar ulterior, cei care doresc, îşi pot finaliza studiile liceale.

„Ne uităm la liceele tehnologice şi vedem că au cea mai mică rată de promovare la bacalaureat. La Arad, vom face o analiză atentă a ofertelor acestor şcoli şi nu le vom mai aproba câte clase cer, dacă nu au rezultate. Avem astfel de unităţi care au trei clase de liceu şi una de profesională, dar promovabilitatea la bacalaureat e de 30 la sută. Atunci, raportul trebuie inversat, să aibă o clasă de liceu şi trei de profesională”, a spus Mladin.

El a arătat că în judeţ a crescut cererea de locuri pentru învăţământul profesional, astfel că în acest moment există 20 de clase cu o medie de 28 de elevi, faţă de 17 câte au fost organizate în anul şcolar 2014/2015. Până în acest moment, gradul de ocupare al locurilor pentru următorul an şcolar, care va avea tot 20 de clase, este de 85 la sută, iar în urmă cu un an era de 75 la sută la cele 17 clase formate.

„Noi credem că acest grad de ocupare va fi de 100% la finalul ultimei etape de repartizare, de la începutul lunii septembrie”, a spus Mladin.

ISJ Arad va mai propune ministerului transformarea a circa zece şcoli gimnaziale din judeţ în şcoli incluzive, având în vedere rezultatele foarte slabe obţinute la evaluarea naţională. La patru dintre şcoli, niciun elev nu a obţinut media 5.

„Vom face toate demersurile către minister pentru a transforma aceste şcoli, la care majoritatea copiilor sunt de etnite romă, provin din familii monoparentale, defavorizate. Împreună cu primăriile, vom încerca să suplimentăm numărul mediatorilor şcolari, care au un rol important în comunitate, să discute cu părinţii, să îi convingă de importanţa prezenţei la cursuri. Sunt şcoli cu un absenteism ridicat, la care este o performanţă aducerea copiilor la cursuri şi alfabetizarea lor”, a mai spus inspectorul şcolar general.

ISJ a decis ca în şcolile gimnaziale din judeţ elevii cu medii cuprinse între 3,00 şi 4,99 la Evaluarea Naţională, să fie monitorizaţi doi ani, şi să beneficieze de programe de sprijin, pentru că „au potenţial să ajungă la media cinci”, iar cei cu medii sub 3,00 vor fi sfătuiţi să se îndrepte către învăţămâtul profesional de trei ani.

Vezi şi: REZULTATE BAC 2016. Singura elevă de 10 din Hunedoara vrea să studieze în străinătate. Vezi unde vrea să plece

44.399 de contestatii au fost depuse dupa afisarea primelor rezultate obtinute de candidatii prezenti la probele scrise ale examenului national de Bacalaureat 2016 din sesiunea iunie – iulie. Numarul contestatiilor este inferior celui consemnat în prima sesiune de anul trecut (50.491) si superior în raport cu datele din sesiunea iunie-iulie 2014, când au fost depuse 40.452 de contestatii.

Din totalul celor 44.399 de contestatii, cele mai multe vizeaza lucrari la proba scrisa de Limba si literatura româna: 18.466. La proba obligatorie a profilului au fost înregistrate 13.430 de contestatii, iar la proba la alegere a profilulului si specializarii, 12.032 de contestatii. Pentru proba scrisa la Limba si literatura materna au fost depuse 471 de contestatii. În medie, au fost contestate 11% din totalul lucrarilor elaborate la aceste probe.

Cele mai multe contestatii au fost depuse în Capitala (5.279) si în judetele Iasi (2.123) si Arges (1.732), iar cele mai putine, în judetele Covasna (334), Tulcea (343) si Ilfov (377).

Înainte de contestatii, rata de promovare înregistrata de absolventii care au sustinut probele în prima sesiune a examenului national de Bacalaureat 2016 este de 66,7% (cu 0,3 mai mare decât rata de promovare din aceeasi sesiune a anului trecut).

Astfel, au promovat 86.262 (66,7%) de candidati dintr-un total de 129.390 de candidati prezenti. În functie de anul scolar în care au absolvit studiile liceale, 81.490 de candidati promovati provin din promotia 2015-2016 (74,1%, rata de reusita din cei prezenti), iar 4.772 de candidati provin din promotiile anterioare (24,6%, rata de reusita). S-au înregistrat 56 de medii de 10 (cele mai multe în Capitala – 7 medii).

Din totalul celor 137.338 de candidati înscrisi, s-au prezentat 129.390 de candidati (109.973 din promotia 2015-2016 si alti 19.417 din promotiile anterioare). Precizam ca 7.948 de candidati au absentat, în timp ce 42.937 de candidati au fost declarati respinsi (28.383 din promotia curenta si alti 14.554 din promotiile anterioare). Au fost eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda 191 de candidati. Acestia nu se vor putea înscrie la urmatoarele doua sesiuni ale Bacalaureatului.

Pe judete, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judetele Cluj (83,32%), Bacau (79,91%), Brasov (78,21%) Sibiu (77,69%) si Galati (77,65%). Rata de promovare în Capitala este de 68,5%. Judetele în care rata de promovare s-a situat sub 50% sunt Ilfov (34,15%), Teleorman (48,48%) si Giurgiu (40,06%).


loading...