Propuneri la noua Lege a Educaţiei: Grădiniţa obligatorie, notă minimă de admitere la liceu

Prima rundă de dezbateri pe tema noii Legi a Educaţiei s-a încheiat la finalul lunii iulie, acestea urmând să fie reluate în septembrie. În urma discuţiilor dintre reprezentanţii Ministerului Educaţiei, cei ai profesorilor, studenţi, elevi, s-au conturat câteva propuneri pentru noua Lege a Educaţiei, printre care grădiniţa obligatorie sau notă minimă de admitere la liceu.

05 aug. 2015, 18:50
Propuneri la noua Lege a Educaţiei: Grădiniţa obligatorie, notă minimă de admitere la liceu

Învăţământ obligatoriu de la grădiniţă şi până la sfârşitul clasei a XII-a, introducerea unei note minime de admitere la liceu (nota 5), un an de învăţământ preprofesional pentru elevii care nu reuşesc să ia această notă şi eliminarea tradiţiei de avizare a manualelor auxiliare de către Ministerul Educaţiei. Acestea sunt câteva dintre prevederile trecute în primul draft pentru o nouă Lege a Educaţiei, potrivit adevarul.ro.

VEZI ŞI: Deputatul Radu Zlati: Nu doresc desfiinţarea examenelor naţionale, le doresc SUSPENDATE

Draftul de lege mai arată o atenţie deosebită acordată învăţământului special şi un învăţământ profesional care poate fi finalizat până la vârsta de 24 de ani, nu doar până la 18 ani, cât prevede actuala Lege a Educaţiei.

În ceea ce priveşte Evaluarea Naţională, care ar fi urmat să includă probe transdisciplinare, acestea sunt eliminate din prezentul draft de lege, la propunerea Consiliului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE).

De asemenea, s-a propus introducerea finanţării de bază şi pentru copiii din creşe, pentru a avea cifră de şcolarizare şi în învăţământul antepreşcolar.

În ceea ce priveşte administrarea unităţilor de învăţământ, inspectorii şcolari şi profesorii au propus ca directorii de şcoli să nu mai fie obligaţi să-şi asume public răspunderea pentru performanţele unităţii pe care o conduc. Tot la acest capitol se poate observa că elevii au fost din nou eliminaţi din consiliile de administraţie. Asta după ce abia îşi câştigaseră un loc.

CITEŞTE ŞI: Dezbateri pe proiectul noii Legi a Educaţiei: Învăţământul obligatoriu ar putea avea 12 clase