Propunerile Guvernului pentru a opri criza energetică: reducerea TVA la facturi până la 5% şi vouchere pentru consumatorii vulnerabili

Reducerea TVA la facturile consumatorilor până la 5%, adaos comercial la furnizor care să nu depăşească costul pe profit mai mult de 5% şi acordarea de vouchere pentru consumatorii vulnerabili se numără printre propunerile luate în calcul pe fondul crizei din domeniul energiei, au precizat surse guvernamentale.

21 feb. 2022, 15:36
Propunerile Guvernului pentru a opri criza energetică: reducerea TVA la facturi până la 5% şi vouchere pentru consumatorii vulnerabili

Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni, luni, de la ora 17:30, pentru a discuta cu miniştrii de resort despre propunerile Guvernului pentru a opri criza energetică.

Surse guvernamentale citate Agerpres au precizat că peste 4 milioane de gospodării ar urma să beneficieze de vouchere. De asemenea, se ia în calcul o posibilă creştere a producţiei de energie.

La intrarea în şedinţa PNL, premierul Nicolae Ciucă a declarat că săptâmâna aceasta vor fi gata măsurile privind criza din energie, însă este foarte greu ca Guvernul să iasă cu o Ordonanţă de Guvern până miercuri. Şeful Executivului a explicat că în această seară va avea loc o întâlnire cu toţi miniştrii responsabili, pentru a finaliza propunerea de decizie.

Citeşte şi: Președintele PSD, Marcel Ciolacu: “Cred că starea de alertă nu mai trebuie prelungită pe teritoriul României”

Nicolae Ciucă a confirmat că săptămâna aceasta vor fi gata măsurile pe energie.

„Pe energie, da, dar nu în Guvern. Este foarte greu să ieşim cu o o Ordonanţă de Guvern până miercuri. În schimb, în seara aceasta avem întâlnire cu toţi miniştrii de resort responsabili, pentru a finaliza propunerea de decizie”, a spus şeful Executivului, potrivit News.ro.

Întrebat dacă o soluţie ar fi reglementarea preţului la energie şi la gaze, premierul a spus: ”sunt două soluţii în discuţie, partea aceasta de reglementare este de asemenea în analiză, cel mai probabil putem discuta de reglementarea costurilor, nu a preţurilor”.

Cât despre propunerile preşedintelui PNL Florin Cîţu privind reducerea TVA şi a contribuţiilor, Nicolae Ciucă a afirmat că „ştie despre ce este vorba”.

„A rămas să analizăm această propunere, în urma impactului pe care îl vor avea în bugetul consolidat. Vă rog să ne daţi voie să vedem care sunt consecinţele acestor decizii şi vom lua deciziile, cu datele pe masă”, a afirmat el.

Marţi ar fi programată o şedinţă a coaliţiei, potrivit unor surse politice.

Citeşte şi: Încă o lovitură pentru românii care au primit facturi mărite la energie. Furnizorii de gaze cer prețuri de 5 ori mai mari din aprilie