Protest 10 august 2019. O nouă manifestaţie este anunţată în Bucureşti la un an de la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei

Un nou protest este anunţat, pe Facebook, pentru data de 10 august 2019, la un an de la protestul violent din Piaţa Victoriei. Potrivit anunţului, protestul „Diaspora revine Acasă! 10 August 2019, TOŢI în Piaţa Victoriei!” va începe la ora 17.00 în Piaţa Revoluţiei, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. La ora 19, protestatarii vor pleca spre Guvern, prin faţa sediului DIICOT. 

06 aug. 2019, 09:07
Protest 10 august 2019. O nouă manifestaţie este anunţată în Bucureşti la un an de la mitingul Diasporei din Piaţa Victoriei

Primăria Capitalei a anunţat că a aprobat organizarea unei manifestaţii pentru data de 10 august 2019 în Piaţa Victoriei. Conform Biroului de presă al municipalităţii, manifestaţia e organizată de Tomescu Tommy Joul, în calitate de reprezentant al Grupului de Acţiune Civică Diaspora pentru România.

„A mai ramas foarte putin pana la 10 August 2019. Aproape nimic nu s-a schimbat, cu exceptia faptului ca Dragnea intrat la puscarie. In continuare, insa, ii avem pe Tariceanu, Dancila, Serban Nicolae, Nicolicea, Iordache, Plesoianu, iar lista poate continua.

In continuare, dosarul 10 August este nerezolvat, ba mai mult, a fost mutat la DIICOT, acolo unde PSD si-a pus omul de incredere in urma cu aproximativ 1 an jumatate.

Tocmai din cauza acestor lucruri, pe 10 August 2019 ne vedem din nou in Piata Victoriei, iar programul este urmatorul:

1) Adunarea incepe inca de la primele ore ale diminetii in Piata Victoriei

2) La ora 17, ne mutam cu totii in Piata Revolutiei, la sediul MAI, de unde la ora 19 va incepe un mars spre Piata Victoriei.
Traseul marsului este urmatorul: ora 19 – Plecare de la sediul MAI, din Piata Revolutiei – sediul DIICOT (calea Grivitei) – Guvern (pe calea Victoriei) sunt in jur de 2 kilometri, iar timpul estimat este de jumatate de ora”, au anunţat organizatorii evenimentului din 10 august „Diaspora revine Acasa! 10 August 2019, TOTI in Piata Victoriei!”.

Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a declarat, marţi, că autorităţile nu vor încerca „niciodată” să îi împiedice pe cetăţeni să se exprime în mod liber, făcând apel la cei care doresc să protesteze să o facă în mod paşnic. „Nu ne dorim sub niciun fel de formă să mai vedem ceea ce am văzut anul trecut de 10 august”, afirmă Fifor.

„Să nu uite niciun moment că suntem un stat european, un stat în care cetăţeanul are dreptul să se exprime în mod liber. Niciodată nu vom încerca să împiedicăm acest lucru, pentru că, repet, este un lucru firesc dacă cetăţenii doresc să protesteze să o facă. Problema pe care vreau s-o subliniez este că le solicit tuturor celor care vor participa la proteste să protesteze în mod paşnic şi în mod … cum să spun, respectând totuşi legea şi tot ce înseamnă un astfel de protest. Nu ne dorim sub niciun fel de formă să mai vedem ceea ce am văzut anul trecut de 10 august”, a afirmat Fifor.

Incidente extrem de violente au avut loc în 10 august 2018 la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii.

Reprezentanţii Jandarmeriei au susţinut că intervenţia de la miting a fost pe deplin justificată şi că dispozitivele au fost dimensionate în raport cu violenţele, fiind „eminamente defensive”, iar acţiunile au fost reactive. La rândul său, ministrul de Interne de atunci Carmen Dan spunea că intervenţia Jandarmeriei a fost una legitimă, de restabilire a ordinii publice, justificată de provocările huliganilor. Peste 400 de persoane au fost rănite.