Protest 10 august. Comemorare cu scandal la patru ani de la violenţele din Piaţa Victoriei: „Nu uităm şi nu iertăm”

Cu ocazia comemorării a patru ani de la violenţele din 10 august 2018, comunitatea Declic a organizat miercuri un protest în Piaţa Victoriei. Manifestaţia s-a desfăşuratsub sloganul "10 august-Nu uităm şi nu iertăm". Protestul nu a fost unul lipsit de incidente.

10 aug. 2022, 21:25
Protest 10 august. Comemorare cu scandal la patru ani de la violenţele din Piaţa Victoriei: „Nu uităm şi nu iertăm”

Protest 10 august. Mai multe persoane s-au adunat miercuri, începând cu ora 18.00, în Piaţa Victoriei pentru a comemora protestul violent din 2018.

Protest 10 august. Comemorare cu scandal în Piaţa Victoriei

Citeşte şi Guvernul ameninţat cu proteste. Polițiștii și angajaţii CFR ies în stradă şi cer salarii mai mari

Organizatorii protestului de miercuri a fost comunitatea Declic. Aceştia au vrut să atragă atenţia asupra faptului că vinovații pentru represiunea împotriva protestatarilor pașnici sunt încă nepedepsiţi.

”24 de jandarmi sunt urmăriți penal pentru lovirea și gazarea protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor, la 4 ani de la evenimentele din 10 august 2018, din Piața Victoriei. Comunitatea Declic face un apel la procurorul general și la procurorii militari care anchetează violențele din 10 august 2018 să urgenteze cercetările și să extindă ancheta și către cei care au dat ordin să fie atacați oamenii care protestau pașnic.

Declarațiile jandarmilor audiați la Secția Militară scot la iveală faptul că au primit ordin să își acopere numerele de identificare de pe căști și de pe echipamente, chiar cu o zi înainte de 10 august 2018.

Ca să marcheze 4 ani de la 10 august 2018, membrii Declic vor fi prezenți miercuri, 10 august, în Piața Victoriei, de la ora 18:00, alături de alte organizații civice, la protestul „10 august – Nu uităm și nu iertăm”.

Comunitatea Declic va aduce în Piața Victoriei caravana „10 august – Nu uităm și nu iertăm”, cu imagini din ziua de 10 august 2018
Caravana a trecut zilnic, din 1 august, prin fața Guvernului, a Parlamentului, a Palatului Cotroceni și a Parchetului General, ca să vadă toți, de la președintele Klaus Iohannis până la procurorul general, Gabriela Scutea, că cetățenii nu au uitat, sunt atenți la ce se întâmplă cu ancheta și vor dreptate.

De asemenea, elefantul roz, pe care Declic l-a realizat în momentul clasării dosarului, pentru că niciun politician nu părea să mai vadă „elefantul din încăpere”, va fi adus în piață și gazat într-un gest simbolic.

În urma violențelor jandarmeriei asupra oamenilor care protestau pașnic în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, peste 700 de persoane au depus plângere la parchet pentru că au fost lovite sau gazate.

Demersul Declic este susținut de peste 61.200 de cetățeni care au semnat deja petiția prin care cer o anchetă corectă în cazul 10 august.

La fel ca în cazul procesului de redeschidere a dosarului, costurile privind onorariile avocaților sunt acoperite și pe parcursul acestei anchete cu ajutorul donațiilor membrilor comunității Declic.

Petiția poate fi semnată AICI”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii Declic.

Manifestaţia de miercuri din Piaţa Victoriei nu a fost lipsită de incidente. În jurul orei 19, doi activiști #rezist, Angi Șerban și Sandu Matei, au început să-i reproșeze lui Mălin Bot prezența în Piață.

După un schimb de replici de față cu jandarmii, Angi Șerban a aruncat asupra lui Mălin Bot o pungă de făină.

Mălin Bot a anunțat că va merge la poliție pentru a depune plângere.

Citeşte şi Foştii şefi ai Jandarmeriei au fost puşi din nou sub urmărire penală în dosarul 10 august