Protest al activiştilor Greenpeace faţă de exploatarea forestieră din Munţii Ciucaş. Reacţia Romsilva

Activişti ai Greenpeace au protestat, joi, faţă de o exploatare forestieră din pădurea Brotocea din Cheia, judeţul Prahova, în vederea sistării tăierii de copaci seculari, pe care activiştii o consideră ilegală.

31 aug. 2017, 12:38
Protest al activiştilor Greenpeace faţă de exploatarea forestieră din Munţii Ciucaş. Reacţia Romsilva

Activiştii au protestat în pădurea Brotocea din Munţii Ciucaş, lângă utilaje forestiere având pancarte pe care scrie „Stop tăierii ilegale de copaci”.

„Greenpeace România a venit în Munţii Ciucaş, în pădurea Brotocea pentru a opri o tăiere ilegală într-o pădure virgină, o pădure care ar trebui protejată. Aici nu numai că se taie copaci de peste 100 de ani, dar se şi exploatează pe valea râului Brotocea, care a fost aproape integral distrus. Suntem aici cu activişti din România, peste 10 activişti care au surprins tractorul forestier în lucru. Se poate vedea că încărcau crăci din copaci seculari pe care i-au tăiat mai devreme muncitorii”, arată Greenpeace într-o poastare pe Facebook.

Potrivit sursei citate, pădurea este una virgină.

Activiştii susţin că a fost emisă autorizaţie de exploatare, deşi pădurea trebuia protejată.

„Pădurea este una bătrână care a fost inventariată ca fiind virgină acum mai bine de 12, 13 ani în urmă. Nu şi-a pierdut acest caracter până în momentul în care s-a emis autorizaţie de exploatare. Ne aflăm într-o pădure Romsilva. Autorizaţia de exploatare a fost emisă de Garda Foretieră şi va fi prima pe care o vom întreba cum s-a putut emite această autorizaţie de exploatare pentru o pădure care trebuie protejată”, mai arată Greenpeace.

Romsilva: Pădurea nu îndeplineşte criteriile de încadrare în categoria pădurilor cvasivirgine; acţiunea organizaţiei este ilegală

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva transmite, joi, referitor la protestul activiştilor Greenpeace dintr-o pădure din Munţii Ciucaş, că pădurea respectivă nu îndeplinea criteriile de încadrare în categoria pădurilor cvasivirgine şi susţine că acţiunea activiştilor este ilegală şi blochează cu bună ştiinţă activitatea unei regii, răspândind în acelaşi timp acuzaţii grave şi informaţii false.

„Lucrările silvice efectuate în Unitatea de Producţie VI Bratocea, unitatea amenajistică 14A, sunt legale, în conformitate cu amenajamentul silvic în vigoare, avizat favorabil de Agenţia pentru Mediu Prahova şi custodele sitului NATURA 2000. În conformitate cu Ordinul de Ministru 3397 din 2012, s-a solicitat avizul Gărzii Forestiere Ploieşti pentru lucrările silvice, avizul favorabil, cu numărul 13170, fiind obţinut în 8 noiembrie 2016. Prin acest aviz, Garda Forestieră Ploieşti a confirmat, în urma verificărilor, că pădurea respectivă nu îndeplineşte criteriile de încadrare în categoria pădurilor cvasivirgine”, susţin reprezentanţii Romsilva.

Ei spun că protestul organizat, joi, de Greenpeace România, în pădurea din Munţii Ciucaş, este o acţiune ilegală, activiştii nefăcând altceva decât să blocheze activitatea regiei.

„Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a fost tot timpul deschisă şi receptivă la dialogul cu organizaţiile de mediu, inclusiv cu Greenpeace România, căreia i-a oferit tot sprijinul în acţiunile de identificare şi includere a pădurilor virgine şi cvasivirgine în Catalogul Naţional al Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, existând inclusiv un protocol de colaborare în acest sens”, subliniază ei.

Romsilva mai spune că organizaţia răspândeşte deliberat informaţii false, acţionând cu rea credinţă pentru a prejudicia imaginea şi interesele Regiei Naţionale a Pădurilor, în condiţiile în care Greenpeace România a lansat acuzaţii grave şi despre o seria de lucrări silvice din Sibiu.

„În consecinţă, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva va utiliza toate pârghiile legale pentru a recupera prejudiciile create şi va sesiza organele de cercetare penală”, au conchis reprezentanţii Romsilva.