Protest al avocaţilor pakistanezi faţă de un atentat sinucigaş care le-a decimat colegii

Numeroși avocați de pe întreg teritoriul Pakistanului au decis să nu participe la audierile de marți, pentru a protesta împotriva atentatului sinucigaș comis cu o zi în urmă și în care și-au pierdut viața 70 de persoane, inclusiv numeroși confrați de-ai lor, în sud-vestul țării.

09 aug. 2016, 07:48
Protest al avocaţilor pakistanezi faţă de un atentat sinucigaş care le-a decimat colegii

Atentatul a lovit spitalul civil din Quetta (sud-vest) într-un moment în care circa 200 de persoane, în mare parte avocați și jurnaliști, au venit să se reculeagă în fața rămășițelor umane ale decanului avocaților din barou, asasinat cu câteva ore înainte.

‘Avocați din toată țara vor boicota procedurile judiciare marți, în semn de protest după uciderea de avocați la Quetta, ieri’, a anunțat într-un comunicat Consiliul Baroului din Pakistan. Școlile din Balucistan, provincie instabilă a cărei capitală este Quetta, vor rămâne închise marți în semn de doliu, a anunțat la rândul său purtătorul de cuvânt al executivului provinciei, Anwar-ul-Haq Kakar. Potrivit acestuia, victimele ce locuiau în apropiere de Quetta au fost deja înhumate și doar cele din regiuni îndepărtate nu au fost încă înmormântate.

Printre cele 112 persoane rănite înregistrate luni de autorități, 27 care se aflau în stare critică au fost transportate pe calea aerului până în Karachi, unde se află ‘în afara pericolului’, potrivit unui purtător de cuvânt al spitalului, Aga Khan.

Atentatul a fost revendicat luni seara de o fracțiune talibană, Jammat-ul-Ahrar (JuA), apoi de gruparea Stat Islamic (SI). Jammat-ul-Ahrar, înființată în 2014, a revendicat de asemenea cel mai sângeros atentat al anului, un carnagiu care a avut loc într-un parc de copii din Lahore, care a curmat viața a 75 de persoane în săptămâna Paștelui.

Citeşte şi Atentat în Pakistan: Un spital din Quetta a fost bombardat. Cel puţin 63 de morţi şi peste 70 de răniţi

Departamentul de Stat al SUA a înscris săptămâna trecută acest grup pe lista organizațiilor teroriste, descriindu-l ca ‘o fracțiune a Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP, talibanii pakistanezi) cu fieful în zona frontalieră dintre Afganistan și Pakistan’.

Cu câteva ore după ce JuA a revendicat atacul, gruparea SI l-a revendicat la rândul său prin intermediul unuia dintre organele sale de propagandă. Gruparea jihadistă nu reușește să se impună în Pakistan, în special din cauza unei concurențe acerbe între mișcări islamiste stabilite aici în mod solid, printre care cea talibană.

În Balucistan, regiune situată la frontiera dintre Iran și Afganistan și bogată în rezerve petroliere și gazifere, au loc frecvent violențe confesionale între șiiți și suniți, atacuri islamiste și o insurecție separatistă.

Potrivit armatei pakistaneze, atacul ‘viza în special CPEC’, ambițioasa legătură rutieră și energetică menită să lege China de Marea Arabiei, via Balucistan, investiție majoră pentru Pakistan.