Protest al elevilor, se cere demisia Ministrului Educaţiei. Profesorii amână greva generală VIDEO

Mai mulţi elevi protestează joi în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de modificarea criteriilor de acordare a burselor. Elevii scandează: "Vrem bursele înapoi!", "Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!", "Elevii vor bursele!", "Demisia!", "Minciunile se plătesc, elevii ies la protest" şi cer demisia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

06 ian. 2022, 12:06
Protest al elevilor, se cere demisia Ministrului Educaţiei. Profesorii amână greva generală VIDEO

Protest al elevilor în fața Ministerului Educaţiei. Elevii cer demisia ministrului Sorin Cîmpeanu după modificarea criteriilor de acordare a burselor școlare.

Reprezentaţii elevilor reclamă faptul că ordinul ministrului Educaţiei prin care se modificau criteriile de acordare a burselor nu a fost pus în dezbatere publică şi a fost adoptat într-un mod ilegal.

Mai multe asociaţii ale elevilor anunţau, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50.

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).

„Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, se arată în comunicat.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial.

„Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (…) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, se arăta într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

Citeşte şi: Anunţ despre bursele elevilor de la Sorin Cîmpeanu. „Nu susţin principiul comunist daţi mai puţin ca să ajungă la toţi”

În replică, ministrul Sorin Cîmpeanu declara miercuri că decizia prin care a crescut media de acordare a burselor de merit a fost luată în urma unui dialog cu asociațiile de elevi încă din data de 11 octombrie 2021. Cîmpeanu a subliniat că anul 2022 vine cu 347.000 de elevi bursieri, faţă de 123.000 cât au fost în 2020.

„Deci,numărul beneficiarilor burselor de merit a crescut de trei ori. Unde este tăierea? Fondul de bursă a crescut de patru ori față de 2020 de la 270 de milioane plătiți exclusiv din bugetele primăriilor la peste un miliard plătit de la bugetul de stat. Unde este scăderea?

De la cuantum derizoriu pe care elevii îl cunosc foarte bine ,în multe situații din păcate rușinos, îl calific, de 4 lei pe lună, 6 lei pe lună, 10 lei pe lună burse în anul 2020 la un cuantum de 500 lei bursa de performanță, de 200 lei bursa de merit, de 150 lei bursa de studiu și de 200 lei bursa socială. Unde este scăderea? De la 6 lei, 10 lei la 500 lei?”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Criza din Educaţie se adânceşte. Profesorii ameninţă cu greva generală

Simion Hăncescu, liderul FSLI, a declarat, pentru Educație Privată, că sindicatul său nu va declanșa o grevă generală pe 10 ianuarie, însă ia în calcul un astfel de demers, în viitorul apropiat.

„Nu va începe greva generală pe 10 ianuarie, pentru că pentru o asemenea acțiune este nevoie de mobilizare, iar oamenii au fost în concediu, în ultima perioadă. Noi vrem să continuăm dialogul cu Guvernul, însă, ne-am dori să nu ne mai trateze cu indiferență. Așadar, nu va fi grevă generală pe 10 ianuarie, însă aceasta  e tendința. Ne îndreptăm spre o grevă generală, dar, în acest moment, nu știm când va începe”, a spus liderul FSLI.

Declarația lui Hăncescu vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații despre intenția sindicatelor din Educație de a demara o astfel de acțiune de protest.