Protest al elevilor, se cere demisia Ministrului Educaţiei. Profesorii amână greva generală VIDEO

Mai mulţi elevi protestează joi în faţa Ministerului Educaţiei, fiind nemulţumiţi de modificarea criteriilor de acordare a burselor. Elevii scandează: "Vrem bursele înapoi!", "Ministerul să ne vadă, facem orele în stradă!", "Elevii vor bursele!", "Demisia!", "Minciunile se plătesc, elevii ies la protest" şi cer demisia ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Filip Stan
06 ian. 2022, 12:06
Protest al elevilor, se cere demisia Ministrului Educaţiei. Profesorii amână greva generală VIDEO

Protest al elevilor în fața Ministerului Educaţiei. Elevii cer demisia ministrului Sorin Cîmpeanu după modificarea criteriilor de acordare a burselor școlare.

Reprezentaţii elevilor reclamă faptul că ordinul ministrului Educaţiei prin care se modificau criteriile de acordare a burselor nu a fost pus în dezbatere publică şi a fost adoptat într-un mod ilegal.

Mai multe asociaţii ale elevilor anunţau, miercuri, că vor ataca în instanţă ordinul prin care se modifică pragul mediei pentru acordarea burselor de merit, de la 8,50 la 9,50.

Potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Elevilor Constanţa, iniţiativa este susţinută de Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Elevilor din Timiş (AETm).

„Marţi (…) a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Ministerului Educaţiei pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor. La nivelul ordinului, criteriile de acordare a bursei de merit sunt modificate (…). Astfel, este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectaţi sute de mii de elevi din ţară. Astfel, 730.000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730.000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiţi de eşecurile sistemului”, se arată în comunicat.

Şi Consiliul Naţional al Elevilor a condamnat modificarea pragului mediei pentru bursa de merit de la 8,50 la 9,50, printr-un ordin de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor publicat în Monitorul Oficial.

„Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online. (…) Consiliul Naţional al Elevilor condamnă cu fermitate o astfel de modificare iresponsabilă şi inechitabilă şi solicită Ministerului Educaţiei să revină de urgenţă asupra deciziei în perioada imediat următoare, înainte de începerea semestrului al II-lea”, se arăta într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor.

Citeşte şi: Anunţ despre bursele elevilor de la Sorin Cîmpeanu. „Nu susţin principiul comunist daţi mai puţin ca să ajungă la toţi”

În replică, ministrul Sorin Cîmpeanu declara miercuri că decizia prin care a crescut media de acordare a burselor de merit a fost luată în urma unui dialog cu asociațiile de elevi încă din data de 11 octombrie 2021. Cîmpeanu a subliniat că anul 2022 vine cu 347.000 de elevi bursieri, faţă de 123.000 cât au fost în 2020.

„Deci,numărul beneficiarilor burselor de merit a crescut de trei ori. Unde este tăierea? Fondul de bursă a crescut de patru ori față de 2020 de la 270 de milioane plătiți exclusiv din bugetele primăriilor la peste un miliard plătit de la bugetul de stat. Unde este scăderea?

De la cuantum derizoriu pe care elevii îl cunosc foarte bine ,în multe situații din păcate rușinos, îl calific, de 4 lei pe lună, 6 lei pe lună, 10 lei pe lună burse în anul 2020 la un cuantum de 500 lei bursa de performanță, de 200 lei bursa de merit, de 150 lei bursa de studiu și de 200 lei bursa socială. Unde este scăderea? De la 6 lei, 10 lei la 500 lei?”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Criza din Educaţie se adânceşte. Profesorii ameninţă cu greva generală

Simion Hăncescu, liderul FSLI, a declarat, pentru Educație Privată, că sindicatul său nu va declanșa o grevă generală pe 10 ianuarie, însă ia în calcul un astfel de demers, în viitorul apropiat.

„Nu va începe greva generală pe 10 ianuarie, pentru că pentru o asemenea acțiune este nevoie de mobilizare, iar oamenii au fost în concediu, în ultima perioadă. Noi vrem să continuăm dialogul cu Guvernul, însă, ne-am dori să nu ne mai trateze cu indiferență. Așadar, nu va fi grevă generală pe 10 ianuarie, însă aceasta  e tendința. Ne îndreptăm spre o grevă generală, dar, în acest moment, nu știm când va începe”, a spus liderul FSLI.

Declarația lui Hăncescu vine în contextul în care în spațiul public au apărut informații despre intenția sindicatelor din Educație de a demara o astfel de acțiune de protest.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Ce spunea ambasadorul URSS la București despre români, în 1965: „Deşi România este o ţară săracă, totuşi face pe nebuna. O să vă vindeţi complet imperialiştilor“
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de apartamente. Trebuie să transmită asociației de proprietari
Playtech.ro
Trebuie sau nu să speli carnea de pui înainte de gătire? Avertismentul experților în siguranță alimentară
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Mașina hibrid care face valuri. Prețul noului model nu are concurență
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Băiat de 8 ani, găsit trăind printre câini. Nu știe să vorbească, comunică doar prin lătrat și...
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
Dentistul care și-a otrăvit soția cu venin de șarpe a primit o veste teribilă după gratii
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Istoria fascinantă a Palatului Kiseleff, clădirea unde funcționează EXIM Bank și e mărul disordiei între premierul Bolojan și RAPPS
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Financial Times: Unirea dintre „urs” și „dragon” sperie Occidentul. Cum îl poate folosi Xi pe Putin