Proteste în toată ţara faţă de îngheţarea salariilor şi pensiilor. „Să ne spună Iohannis ce sector de economie merge din în ţara asta”

Federaţia Sanitas a organizat proteste în toată ţara, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de planurile Guvernului de a îngheţa salariile şi pensiile în 2021. Sindicaliştii au ieşit în stradă pentru a susţine salariaţii din sănătate şi asistenţă socială. Şi pensionarii au protestat, după ce guvernanţii au anunţat amânarea măririi pensiilor.

12 ian. 2021, 13:00

UPDATE: Unul dintre bărbaţii legitimați la protestul medicilor din Timişoara a spus, în direct, la România TV, că este revoltat pentru că Guvernul a decis îngheţarea pensiilor.

„După 1989 am fost aici în faţa Prefecturii. Acum am fost la mitingul ăsta pentru că mi-a ajuns. Până când în ţara asta nu mai putem să vorbim? Să ne spună domnul Iohannis ce sector de economie merge din în ţara asta?

Am venit la manifestaţie şi m-am pus în genunchi ca şi în 1989. După câtva timp, m-a arătat acolo. M-am dat seama. Au venit la mine să merg la ei să mă legimiteze înăuntru. Domnule, spuneţi-mi ce am greşit?”, a spus Ion Popescu, un pensionar care a fost ridicat de jandarmi.

Bărbatul a fost criticat de organizatorul protestului Sanitas din Timişoara.

„Aţi făcut praf acţiunea Sanitas. Noi v-am acceptat să veniţi pensionarii cu Sanitas-ul şi voi, în loc să vă susţineţi problemele, dumneavoastră aţi agitat lumea.

Dumneavoastră mi-aţi făcut mie probleme prin atitudinea pe care aţi avut-o. V-aţi luat la ceartă cu Jandarmeria. Noi v-am apărat. De ce continuaţi? V-am apărat la microfon să vă lase în pace”, a spus organizatorul protestului Sanitas din Timişoara.

UPDATE: Odată cu medicii, au ieşit în stradă şi pensionarii. La Timişoara, un pensionar revoltat de faptul că pensiile nu vor creşte a devenit agresiv. Bărbatul s-a luat la bătaie cu o altă persoană prezentă la protest. Jandarmii au intervenit şi i-au scos din mulţime pe scandalagii.

Proteste au avut loc şi la Cluj, Târgu Jiu, Constanţa şi Bucureşti. Medicii au ieşit în stradă deoarece n-au primit bani în plus.

Federaţia Sanitas a anunţat că marţi vor fi organizate pichetări şi mitinguri, în intervalul orar 12:00 – 13:00, de către organizaţiile Sanitas judeţene. Sindicaliştii cer şi convocarea comisiilor de dialog social de la nivelul fiecărei Prefecturi.

Protest al medicilor la Guvern şi la Ministerul Sănătăţii. Revendicările sindicaliştilor

De asemenea, Uniunea Sanitas Bucureşti, membră a Federaţiei Sanitas din România, va picheta marţi sediul Guvernului din Piaţa Victoriei. Sindicaliştii au mai anunţat că vor picheta şi sediile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Ministerului Finanţelor, Guvernului şi Parlamentului României în perioada în care vor avea loc dezbaterile pe Legea bugetului de stat.

„Refuzul Guvernului de a respecta legea şi de a acorda salariile cuvenite pentru anul 2021 salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială reprezintă o jignire la adresa efortului pe care fiecare dintre aceştia îl depune zi de zi la locul de muncă, de mai bine de 11 luni.

În aceste condiţii, Consiliul Naţional al Federaţiei SANITAS, întrunit astăzi, 5 ianuarie 2021, reprezentând peste 100.000 de membri de sindicat din unităţile sanitare, cele de asistenţă medico-socială şi cele de asistenţă socială, a analizat situaţia creată de apariţia OUG nr. 226/2020 şi a decis organizarea în următoarea perioadă a unei serii de acţiuni pentru susţinerea următoarelor revendicări: aplicarea prevederilor Legii nr. 153/2017 – Legea-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice; stabilirea sporului de condiţii prin raportare la salariul de bază aflat în plată; acordarea stimulentului de risc salariaţilor din asistenţa socială”, se arată într-un comunicat al Sanitas din 5 ianuarie 2020, citat de Agerpres.

Citeşte şi: Sanitas nu acceptă îngheţarea salariilor şi sporurilor. Sindicaliştii somează Guvernul să-şi respecte promisiunile

Protest al medicilor la Guvern. Scrisoare cu nemulţumiri, trimisă preşedintelui Klaus Iohannis

Protestele care vor fi organizate de Federaţia Sanitas în următoarea perioadă au ca scop lansarea unei petiţii online pentru susţinerea aplicării prevederilor Legii nr. 153/2017 şi exceptarea salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială de la prevederile art. I din OUG nr. 226/2020, precum şi solicitarea organizării unor întâlniri la nivelul Guvernului României cu miniştrii responsabili pentru deblocarea situaţiei create de apariţia OUG nr. 226/2020.

De asemenea, sindicaliştii vor trimite o scrisoare deschisă către Preşedinţie, membrii Parlamentului României şi ai Parlamentului European pentru a atrage atenţia că „România este singura ţară europeană care în plină pandemie diminuează veniturile salariaţilor care se luptă în mod direct pentru stoparea acesteia”.

Totodată, vor fi informate organizaţiile sindicale internaţionale la care federaţia este afiliată despre situaţia creată de OUG nr. 226/2020 în rândul salariaţilor din sănătate şi asistenţă socială şi solicitarea unor acţiuni de susţinere a membrilor de sindicat.

„În funcţie de rezultatul acţiunilor deja programate, Federaţia Sanitas va continua să organizeze forme de protest legale în această perioadă, pentru susţinerea şi soluţionarea revendicărilor membrilor noştri de sindicat”, au mai precizat sindicaliştii Sanitas.

Citeşte şi: Cum protestează poliţiştii faţă de îngheţarea salariilor. Se dau doar avertismente, interzis la amenzi


loading...