PROTEST al sindicaliştilor din industria alimentară

Sindicaliştii din industria alimentară ies în stradă! În centrul Capitalei se desfăşoară, vineri, un miting prin care aceştia cer reducerea TVA la carne de la 24% la 5%. Câteva sute de persoane sunt aşteptate în faţa Ministerului de Finanţe.

05 dec. 2014, 09:29
PROTEST al sindicaliştilor din industria alimentară

Peste 200 de sindicalişti din industria alimentară protestează vineri, de la ora 10,00, în faţa Ministerului Finanţelor Publice (MFP), cerând autorităţilor să reducă TVA de la 24% la 5%, pentru carne şi produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015.

Protestatarii fluieră din vuvuzele şi agită pancarte pe care se poate citi: „Nici muncă fără pâine, nici pâine fără carne”, „De Crăciun tăiem porcul cu tot cu TVA”, „Vrem 5% TVA la carne şi produse din carne”, „Acum ori niciodată”.

„La acţiunea de protest de azi (vineri n.r.) participă membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, lucrători din societăţi comerciale producătoare şi procesatoare de carne. Noi cerem guvernului şi FMI să reducă TVA de la 24% la 5% pentru carne şi produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015. Din punctul meu de vedere, dacă autorităţile nu vor reduce TVA înseamnă că sunt părtaşe la evaziunea fiscală din industria cărnii, care atinge aproape nivelul de 50%. La ora actuală, în ţară pătrund cantităţi importante de carne din Rusia, dar şi din alte ţări europene. Carnea din Rusia este deja evazionată, iar cea din alte state europene vine cu TVA foarte mic ceea ce va duce la falimentul unui număr mare de societăţi din industria cărnii, care nu vor putea face faţă concurenţei impuse de preţul de vânzare foarte mic al produselor din exterior”, a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.

Potrivit acestuia, acţiunea de protest este preconizată să se încheie la ora 14,00. În acest interval de timp ar putea avea loc discuţii între reprezentanţii sindicatelor şi cei ai MFP.